Ga naar Content

Explosievenexpert vindt uitschakelen geldautomaten onvoldoende: "Omgeving is peperkoek"

Het 's nachts buiten werking stellen van geldautomaten is niet genoeg om plofkraken tegen te gaan. Dat zegt explosievenexpert Ad van Riel tegen AT5. Volgens hem moeten er meer maatregelen worden genomen.

Een week geleden werd besloten om bijna alle geldautomaten in Nederland tussen elf uur 's avonds en zeven uur 's ochtends uit te schakelen. Hierdoor zou het voor plofkrakers onmogelijk worden om explosieven in de gleuf waar het geld uit komt te stoppen. Toch werd er afgelopen vrijdag nog geprobeerd om een geldautomaat op Plein '40-'45 in Amsterdam op te blazen.

"Het past bij ons beeld dat de crimineel geen vertrouwen heeft in de overheid", zegt Van Riel. "En de overheid gewoon gaat testen. Dat blijft doorgaan. Die crimineel blijft de overheid proefondervindelijk testen, om vast te stellen of die maatregelen kloppen."

"De crimineel blijft de overheid proefondervindelijk testen, om vast te stellen of de maatregelen kloppen"

ad van riel, explosievenexpert

Volgens Van Riel kan de kluis van een niet werkende geldautomaat nog wel worden gekraakt. Hij zegt dat er door banken en de overheid beter naar de omgeving moet worden gekeken. "Als je verder geen maatregelen treft, dan is de kluis nog veel te makkelijk toegankelijk. En die ingang gaan ze heel snel ontdekken."

Samen met collega's bekeek hij de beelden van de schade na gepleegde plofkraken. "Als je bepaalde zaken terugziet, dan noemen we dat peperkoek", vertelt Van Riel. "Als je een geldautomaat maakt en de omgeving is opgebouwd uit peperkoek, dan heeft het geen enkele zin."

Foto: AT5

Hij zegt dat plofkrakers dan eigenlijk niet eens explosieve stoffen nodig hebben. "Je zou al met minder middelen toegang tot het geld kunnen krijgen."

Van Riel raadt de politie daarnaast aan om de achtergebleven explosieven goed te onderzoeken. "Van de mensen die plofkraken plegen heb je er heel veel. Maar de mensen die het verzorgen, die de spullen aanleveren, dat is meestal maar een heel beperkte groep."

Lees ook