Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Eerste bomen geveld voor nieuwbouw Alkmaars ziekenhuis

18 december 2019, 16.45 uur · Aangepast 18 december 2019, 18.18 uur · Door Redactie

ALKMAAR - Bij de Noordwest Ziekenhuisgroep zijn de eerste bomen geveld voor de vernieuwbouw van het ziekenhuis. Het gaat om 50 van de 109 bomen die gekapt zullen worden. Voor het NWZ een belangrijke stap in de bouw., maar voor actiegroep 'Red de Hout' een teleurstellend moment.

Er zijn volop bouwactiviteiten rondom het Alkmaarse ziekenhuis. Zo wordt rijksmonument Huize Westerlicht in oude luister hersteld. En nu de kap- en bouwvergunning voor de vernieuwbouw van NWZ is verleend, is de weg vrij om te starten.

Na een lang traject van bezwaren en protesten worden dan toch de eerste bomen gekapt, zodat er ruimte voor de bouw ontstaat op en rond het ziekenhuisterrein. "Het is een beetje dubbel. Helaas moeten de bomen om, maar tegelijkertijd zetten we ook stappen richting de nieuwbouw", zegt Sanne van Hoolwerff, woordvoerder van NWZ.

Eerste bomen gekapt voor nieuwbouw Alkmaars ziekenhuis - Alkmaar Centraal

Om het verlies van groen zoveel mogelijk te beperken worden 19 bomen verplaatst. 109 bomen gaan om: 35 in de Westerhout en 74 bomen op het ziekenhuisterrein. Alle bomen die sneuvelen worden één op één gecompenseerd. Deze week worden 50 bomen gekapt.

"Met trekkers heb je tegenwoordig macht, met argumenten heb je niks"

johan bos - Red de hout

Minder blij zijn de actievoerders van 'Red de Hout'. Na de bekendmaking van de start van de kap deden zij nog een oproep om vandaag te protesteren. Uiteindelijk leverde dat een klein groepje mensen op.

"Met trekkers heb je tegenwoordig macht, maar met goede argumenten heb je niks", laat voorzitter Johan Bos aan mediapartner Alkmaar Centraal weten. Gevraagd naar de steeds vaker gehoorde 'Red-de-Hout-moeheid', zucht hij.

"Ik denk dat de bestuurders vooral moe zijn van zichzelf. Er is met dit project 20 miljoen verspild. Als gemeente gemeente zou je blij moeten zijn dat er participerende burgers zijn, maar je wordt gewoon aan de kant geschoven."