Ga naar Content
Alkmaar

Vernieuwd ziekenhuis Alkmaar krijgt ondergrondse parkeergarage

24 januari 2019, 21.50 uur · Aangepast 24 januari 2019, 23.04 uur
Door: · Foto: Gemeente Alkmaar

Bij het nieuw te bouwen ziekenhuis in Alkmaar komt een ondergrondse parkeergarage. Dat was een grote wens van de gemeenteraad en die stemde dan ook unaniem in met het bouwplan. De gemeente draagt 2,6 miljoen euro bij aan de bouw.

Naast de 2,6 miljoen euro stemde de gemeenteraad donderdagavond ook in met een garantstelling van 20 miljoen euro voor de aanleg van de parkeergarage met zo'n 450 plekken. De Noordwest ziekenhuisgroep wil volgend jaar beginnen met de vernieuwbouw van het ziekenhuis in de Alkmaarderhout. 

Lees ook: Principe-akkoord over ondergrondse parkeergarage bij ziekenhuis Alkmaar

Parkeren was een van de obstakels waar omwonenden en de politiek een goede oplossing voor zochten. In eerste instantie zouden er bovengronds parkeerplekken komen, maar die oplossing zou veel ruimte eisen van het omliggende stadspark. Ondergronds bleek te duur, maar daar zijn het ziekenhuis en de gemeente dus samen uitgekomen.

Lees ook: In beeld: Eerste schetsen vernieuwd Alkmaars ziekenhuis

De parkeergarage wordt in de eerste fase van de bouw aangelegd en is volgens planning in 2022 klaar. Daarmee wordt voorkomen dat er zeventien jaar lang, de tijd die het bouwen van een totaal vernieuwd ziekenhuis in beslag neemt, parkeerproblemen zijn rondom het ziekenhuis. Dat is straks 'slechts' drie jaar.

Omwonenden
De raad eiste wel dat er tijdens die drie jaar aan parkeernood goede en passende afspraken gemaakt worden met de omwonenden, én dat die groep belanghebbenden groter moet worden dan eerder is voorgesteld. In maart beslist de raad over de tijdelijke parkeervoorzieningen tijdens de bouw.