Ga naar Content

Vuurwerkverbod in parken Zaanstad: 'Maar geen extra mensen om te handhaven'

In Zaanstad mag dit jaar met oud en nieuw geen vuurwerk worden afgestoken in parken. Die maatregel is ingevoerd na een aangenomen motie. "En ik verwacht ook dat iedereen zich daaraan houdt", zegt burgemeester Jan Hamming. "Maar het is niet zo dat we daar extra mensen voor op straat hebben. We hebben onze handen al vol om het feest van oud en nieuw veilig te laten verlopen."

Foto: AdobeStock

Na een succesvolle pilot vorig jaar konden inwoners van Zaanstad ook dit jaar een aanvraag doen voor een vuurwerkvrije straat. In totaal vijf straten hebben deze aanvraag ingediend, vertelt woordvoerder Sebastiaan Hoek. Deze straten krijgen een bord waarop staat dat de straat vuurwerkvrij is, al zal er in die straten niet extra worden gehandhaafd.  Vorig jaar vroegen zes straten het bord aan.

Landelijk vuurwerkverbod

Burgemeester Hamming zou een landelijk vuurwerkverbod wel zien zitten. "Want ik zie wel dat wij met oud en nieuw in Zaanstad honderden uitrukken hebben van de brandweer, maar ook van de politie omdat er veel overlast wordt ervaren", zegt hij. "Maar dan zal het Rijk echt stappen moeten ondernemen, en dat hebben ze tot nog toe niet gedaan."

Tekst gaat verder onder de video

VUURWERKZAANSTAD - NH Nieuws

Van een centraal georganiseerde vuurwerkshow is in Zaanstad geen sprake, maar burgemeester Hamming vindt dat wel een aardige gedachte. "Dan is oud en nieuw wel echt een gemeenschapsfeest, wat wel echt interessant is."

VUURWERKZAANSTAD2 - NH Nieuws

Verantwoording
NH Nieuws heeft navraag gedaan bij alle 47 Noord-Hollandse gemeenten over hun vuurwerkbeleid, in hoeverre dat verschilt ten opzichte van 2018 en hoe wordt aangekeken tegen een eventueel verbod. Een overzicht vind je hier.

Lees ook