HOORN - "We zien dat het knalvuurwerk en grote ongevallen de afgelopen jaren toenamen", aldus burgemeester Nieuwenburg. Dit jaar zet de gemeente in op extra voorlichting op scholen en meer toezicht op straat. Niet alleen roept de burgemeester inwoners op, ook doet hij een beroep op de minister om het knalvuurwerk aan te pakken.
"Het gaat vooral om illegaal knalvuurwerk wat we hier in West-Friesland tegenkomen", aldus burgemeester Jan Nieuwenburg. De gemeente zet dit jaar nog meer in op voorlichting op scholen, in wijkcentra en in wijklabs.
Sinds november is er extra toezicht, met name rondom de feestdagen. Ook wordt er extra gelet op de opslag van vuurwerk. Nieuw zijn de speciale meldacties die gehouden worden op social media, waarbij inwoners ook in de avonduren vuurwerkoverlast kunnen melden via de Facebookpagina van Team Handhaving.
Burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn legt uit waarom meer voorlichting en toezicht nodig is (tekst gaat verder onder video):
Burgemeester Jan Nieuwenburg vertelt over het vuurwerkbeleid in Hoorn - NH Nieuws
De invoer van een gemeentelijk vuurwerkverbod is nu niet aan de orde. Ook naar vuurwerkvrije zones is onderzoek gedaan. Uit een enquête die in 2017 gehouden werd, bleek dat de meerderheid van de inwoners op de beoogde locaties daar geen behoefte aan heeft. "Daarnaast zijn ingestelde zones moeilijk te controleren, omdat de politie met capaciteitsproblemen kampt en politie en toezichthouders nauwelijks daders op heterdaad kunnen betrappen", aldus de gemeente.
Als het aan burgemeester Nieuwenburg ligt, komt er landelijk een verbod op knalvuurwerk (tekst gaat verder onder video):
Burgemeester Jan Nieuwenburg wil een landelijk verbod op knalvuurwerk - NH Nieuws
Tegen het advies van politie en de Onderzoekraad voor Veiligheid (OVV) in, besloot het kabinet eerder al dat er geen algeheel landelijk vuurwerkverbod komt. Nieuwenburg: "Dat vind ik een slechte zaak. Ik denk dat het ministerie, na de vele gesprekken met burgemeesters in Nederland, een daad zou moeten stellen om het in te perken en aan te pakken."
Siervuurwerk
Burgemeester Nieuwenburg roept de Hoornse inwoners op om het knalvuurwerk achterwege te laten. "Stop met dat echte agressieve knalvuurwerk en zet in op een mooie jaarwisseling met siervuurwerk. Ook deze weken leidt het knalvuurwek al tot veel irritatie bij mensen, ouderen, kwetsbare groepen en huisdieren. Laten we dat elkaar niet aandoen."
"Er moet een krachtig signaal komen vanuit de landelijke overheid dat we van het knalvuurwerk af moeten. We kunnen het als gemeente niet alleen."
Op 19 en 20 december organiseren de handhavers in de avonduren via hun Facebookpagina meldacties voor vuurwerkoverlast. Afhankelijk van de ernst van de melding komen de handhavers in actie. Voor het illegaal afsteken van vuurwerk staat een boete die kan oplopen tot 400 euro of een taakstraf.
Andere West-Friese gemeenten
Naast de burgemeester van Hoorn is alleen zijn collega in Medemblik ook voor een vorm van verbod in West-Friesland. Al geeft die wel aan dat het zonder extra bezetting moeilijk zal zijn om zo'n verbod te handhaven.
Enkhuizen heeft één vuurwerkvrije zone bij het Wilhelminaplantsoen, Medemblik heeft er drie en Koggenland heeft er nog maar twee, maar zet wel extra toezichthouders in. In Drechterland, Opmeer en Stede Broec treffen de gemeenten zelfs helemaal geen maatregelen.
Verantwoording
NH Nieuws heeft navraag gedaan bij alle 47 Noord-Hollandse gemeenten over hun vuurwerkbeleid, in hoeverre dat verschilt ten opzichte van 2018 en hoe wordt aangekeken tegen een eventueel verbod. Een overzicht vind je hier.