Ga naar Content
Haarlem

Vuurwerk in Haarlem 'liever niet', maar nog liever een vuurwerkverbod

19 december 2019, 12.56 uur
Door: Geja Sikma · Foto: AdobeStock

HAARLEM - De vuuwerkvrije zones in Haarlem zijn succesvol. Dat is de conclusie van één van de grootste voorvechters hiervan, het Vogelhospitaal in Haarlem-Noord. De zieke eenden en vogels kennen hier al twee jaar een rustige jaarwissling. 

Foto: Gemeente Haarlem

Vogelbeschermer Maria Elisa Hobbelink heeft er hard aan moeten trekken voordat er borden voor de vuurwerkvrije zone rondom de boerderij aan de rand van de stad kwamen te staan. Juist het kruispunt van de Vondelweg met de Vergierdeweg, waar het Vogelhospitaal aan ligt, was steevast een populaire plek om flink wat af te steken.

Wijkkrantjes 

Volgens Hobbelink hebben ook de vriendelijke verzoeken in de wijkkrantjes eraan bijgedragen dat er veel minder vuurwerk wordt afgestoken. Want helemaal is het niet opgehouden omdat het een vrijwillig karakter heeft. Maar het plein achter het hospitaal waar de volières staan, "lag anders helemaal bezaaid met hulsen na oudjaarsnacht. En dat is helemaal opgehouden."

Hobbelink laat nogmaals op radarbeelden zien hoezeer vogels te lijden hebben onder het vuurwerk. "Precies om middernacht, als het vuurwerk de lucht in gaat, dan zie je dat het allemaal geel en rood wordt en dat is de dichtheid van het aantal vogels dat de lucht in gaat."

Tekst gaat door onder video

Vogelhospitaal blij met vuurwerkzone - NH Nieuws / Geja Sikma

Toch pleit de Haarlemse vogelbeschermster voor een compleet verbod op consumentenvuurwerk: "Er zijn zoveel dieren die ik niet kan beschermen." En volgens haar gaat dat ooit nog wel een keer lukken. "Dierenwelzijn staat steeds meer op de agenda bij iedereen. Dat zie je aan wat men eet. Dus misschien krijgen we dit er ook wel door."

De gemeenteraad van Haarlem staat er inmiddels meer open voor. In een motie is burgemeester Wienen van Haarlem gevraagd om de mogelijkheid van een vuurwerkverbod, wellicht in een deel van de stad, te onderzoeken. Maar dat is volgens hem geen gemakkelijke opgave.

Tekst gaat door onder video

Burgemeester Wienen vindt vuurwerkverbod lastig te handhaven - NH Nieuws / Geja Sikma

Deze jaarwisseling zal er dus nog redelijk veel vuurwerk afgestoken worden in Haarlem. Volgend jaar zal duidelijk worden hoezeer het er anders uit zal gaan zien met oud en nieuw. En ondertussen hoopt burgemeester Wienen dat hij nooit meer hoeft mee te maken wat hij in zijn vorige gemeente Katwijk heeft ervaren. 

Burgemeester Wienen heeft slechte ervaring met vuurwerk - NH Nieuws

Verantwoording
NH Nieuws heeft navraag gedaan bij alle 47 Noord-Hollandse gemeenten over hun vuurwerkbeleid, in hoeverre dat verschilt ten opzichte van 2018 en hoe wordt aangekeken tegen een eventueel verbod. Een overzicht vind je hier.

Lees ook