Ga naar Content

Gemeente Gooise Meren: 'Zolang iedereen zich gedraagt, zijn er geen extra vuurwerkvrije zones nodig'

GOOISE MEREN - Met extra handhavers en cameratoezicht hoopt de gemeente Gooise Meren de vuurwerkoverlast op de Naardense Keverdijk aan te kunnen pakken. Zo worden er in meer Gooise gemeenten maatregelen genomen om de vuurwerkellende voor te zijn. Dat blijkt uit een rondgang van NH Nieuws langs alle gemeenten.

Foto: NH Nieuws/Joost Lammers

In de buurt van het winkelcentrum op de Keverdijk in Naarden is net als afgelopen jaar een verbod om vuurwerk af te steken. "Het was daar twee jaar geleden behoorlijk onrustig en op verzoek van de bewoners hebben we toen een vuurwerkvrije zone ingesteld. Dat doen we dit jaar weer", legt Han ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren, uit.

De gemeente neemt dit jaar nog extra maatregelen om het verbod ook beter te kunnen handhaven. "Wij doen cameratoezicht, omdat we dan beter kunnen zien we er afsteekt", zegt Ter Heegde. Daarnaast is er voor jongeren wel een speciaal veld ingericht om af te steken en is het jongerencentrum de hele avond open.

Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren over de vuurwerkvrije zone(tekst gaat verder onder video):

Burgemeester Han ter Heegde over de vuurwerkmaatregelen op de Keverdijk - Joost Lammers / NH Nieuws

Ook in andere Gooise gemeenten worden dit jaar extra maatregelen genomen om de vuurwerkoverlast te beperken. In Huizen wordt extra (extern) toezicht ingehuurd om naast en met de boa's de vuurwerkvrije zones te handhaven. Daarvoor wordt structureel 10.000 euro per jaar uitgegeven. In 2020 onderzoekt de gemeente de mogelijkheid voor een centrale vuurwerkshow.

In Blaricum en Laren mag je geen vuurwerk afsteken binnen een straal van 50 meter van woningen met een rieten dak. Deze jaarwisseling geven de gemeenten aan meer aandacht te geven aan het handhaven van hotspots waar veel vuurwerk wordt afgestoken. Dat doet de zogenoemde risico- en gebiedsgerichte handhaving.

Foto: ANP/Bas Czerwinski

De gemeente Hilversum loopt al jaren voorop bij de aanpak van vuurwerkoverlast. Zo komen er meerdere vuurwerkvrije zones en wordt er een centrale vuurwerkshow in het centrum georganiseerd. De gemeente hoopt daarnaast het aantal vrijwillige vuurwerkvrije zones uit te breiden van vijf naar tien en biedt daarbij ondersteuning. Die kan bestaan uit bebording, oliedrums voor vreugdevuur en eventueel het aanwijzen van plaatsen waar men lokaal wel kan afschieten.

De meeste gemeenten wijzen voor een besluit over een algemeen vuurwerkverbod naar de Tweede Kamer. Lokaal kijkt burgemeester Ter Heegde van Gooise Meren ook met een schuin oog naar de maatregelen in Hilversum. Vooralsnog vindt hij een uitbreiding van het aantal vuurwerkvrije zones of een centrale vuurwerkshow niet nodig, maar hij sluit het niet uit als blijkt dat de overlast toeneemt. "Wij hopen dat het weer een hele mooie oudjaarsnacht wordt en het beheersbaar te houden."

Kijk hieronder wat Han ter Heegde over mogelijke extra maatregelen zegt.

Burgemeester Gooise Meren over andere vuurwerkmaatregelen - Joost Lammers / NH Nieuws

Verantwoording
NH Nieuws heeft navraag gedaan bij alle 47 Noord-Hollandse gemeenten over hun vuurwerkbeleid, in hoeverre dat verschilt ten opzichte van 2018 en hoe wordt aangekeken tegen een eventueel verbod. Een overzicht vind je hier.

Lees ook