Ga naar Content
Noord-Holland

Vuurwerkverkoper Hilversum: "Vuurwerkvrijezone heeft me duizenden euro's gekost"

9 februari 2016, 12.45 uur
Door: · Foto: ANP

HILVERSUM De vuurwerkverkoop heeft geleden onder de vuurwerkvrije zone in een deel van Hilversum. Dat zegt vuurwerkhandelaar Johan Witbaard. Hij zag zijn omzet met 10 procent teruglopen, terwijl er landelijk juist meer vuurwerk is verkocht.

Het centrum van Hilversum was dit jaar voor het eerste verboden gebied voor het afsteken van vuurwerk. De winkel van Witbaard zit op de rand van de verbodzone en hij vreesde dan ook al de gevolgen voor zijn verkoopcijfers. Diverse rechtszaken, om de vuurwerkvrije zone van tafel te krijgen, mochten niet baten.

LEES OOK: Vuurwerkverbod Hilversum blijft gehandhaafd

Inmiddels heeft hij de balans opgemaakt en blijkt dat hij duizenden euro's minder heeft omgezet dan een jaar eerder. "Ik denk dat dat echt wel komt de negativiteit die het verbod met zich mee heeft gebracht. In Amsterdam heb ik ook een winkel en daar is de omzet gestegen."

Goed jaar
Dat is ook landelijk de conclusie, zo blijkt uit cijfers van de Branchevereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). In 2014 was de omzet 63 miljoen euro, in 2015 65 miljoen euro. "Het gaat economisch beter en dat merken wij. Er is ook trek naar duurdere producten", zo zegt Leo Groeneveld van BPN. De omzet had nog hoger kunnen zijn, want in België en Duitsland is volgens BPN ook nog eens voor 20 miljoen euro vuurwerk gekocht.

Witbaard laat het er niet bij zitten. Er loopt nog een procedure bij de Raad van State om de besluitvorming rondom de vuurwerkvrijzone aan te vechten en hij overweegt ook om de geleden schade te gaan verhalen. "De burgemeester wil de gebieden uitbreiden en als dit doorzet wordt de vuurwerkverkoop verliesgevend", verklaart hij.