Ga naar Content
Alkmaar

Verdachte doodrijden Heerhugowaardse Ilayda (15) krijgt rijbewijs terug: 'Hij reed knalhard voorbij'

12 december 2019, 13.08 uur · Aangepast 12 december 2019, 17.06 uur
Door: Maaike Polder · Foto: Maaike Polder / Maurice Amoureus

HEERHUGOWAARD - De man die ervan wordt verdacht de 15-jarige Heerhugowaardse Ilayda dood te hebben gereden, krijgt zijn rijbewijs terug. Dat heeft de rechter vandaag besloten.

Dit ondanks dat de man, de 28-jarige Rutger H. uit Bergen, volgens het Openbaar Ministerie mogelijk met zijn Porsche twee keer zo hard reed als toegestaan. Dit hebben getuigen verklaard, maar is nog niet feitelijk vastgesteld. Ook was hij voor het ongeluk met zijn telefoon bezig: hij stuurde een voice-bericht via Whatsapp. 

Lees ook

Het onderzoek naar het dodelijke ongeluk loopt nog, maar omdat het rijbewijs van H. was ingenomen, moest hij vandaag voor de rechter verschijnen. Hij krijgt het rijbewijs voorlopig terug van de rechtbank, met name omdat het onderzoek vermoedelijk nog lang duurt. 

Het ongeluk gebeurde op 19 juni van dit jaar, toen de 15-jarige Ilayda 's avonds laat met haar fiets de weg overstak. Ze werd aangereden door de Porsche Cayenne van H. en overleed.

Dát H. te hard reed, staat wel vast, maar hij blijft volhouden dat zijn stoplicht groen was toen hij het meisje aanreed. Dit zou betekenen dat zij door rood was gefietst. Het onderzoek daarnaar is moeilijk: zo legde de verkeersregelinstallatie op het kruispunt waar de aanrijding gebeurde geen gegevens vast, waardoor het onbekend blijft of H. door rood reed.

Ook uit de Porsche zijn tot dusverre geen data gekomen.

Op zijn telefoon

Het Openbaar Ministerie (OM) is niet blij met de uitspraak. Volgens hen heeft H. een vlak voor het ongeluk verstuurd voice-bericht verwijderd - die dus later wel werd terug gevonden. Zijn advocaat, Veerle Hammerstein, zegt daarover tegen NH Nieuws: "Hij wiste het voice-bericht per ongeluk."

Lees ook

Het OM meldde vandaag ook dat camerabeelden van de nabij gelegen McDonald's tonen dat er vlak voor het ongeval drie auto's met hoge snelheid (zo'n 112 kilometer per uur) passeren. Ter plekke mag niet harder worden gereden dan 50 kilometer per uur. 

Automobilisten die op dezelfde weg reden, hebben volgens het OM gezegd vlak voor het ongeval te zijn ingehaald auto's, die "knalhard" voorbijkwamen. Hammerstein: "Het is niet vastgesteld dat één daarvan ook de auto van mijn cliënt is."

Moeizaam onderzoek

Direct na de aanrijding staken geruchten de kop op over een straatrace, maar volgens de officier van justitie loopt het onderzoek naar de precieze toedracht zeer moeizaam. 

Hammerstein, zei dat het OM zijn cliënt "te gemakkelijk" wegzet als man die te hard reed en ondertussen op zijn telefoon zat. Hij betuigde vandaag huilend zijn spijt. "Mijn cliënt is gebroken. Hij heeft zijn tranen vandaag de vrije loop gelaten. Hij hoopt wel dat het verdere onderzoek naar het volgens hem tragische ongeluk grondig verloopt", zegt Hammerstein tegen NH Nieuws. 

De bestuurders van twee andere auto's zijn eveneens verdachten in de zaak. Ze zijn alledrie op vrije voeten. Het is niet bekend wanneer de zaak verdergaat.

Lees ook