Ga naar Content

Nieuwe stikstofregels moeten onzekerheid wegnemen bij boeren

HAARLEM - De provincie Noord-Holland heeft samen met het Rijk en andere provincies eenduidige stikstofregels opgesteld die eenvoudiger zijn en de onzekerheid bij boeren moet wegnemen. Dat maakte gedeputeerde Esther Rommel vanmiddag bekend.

Foto: NH Nieuws

De regels gelden voor alle sectoren, maar lijken vooral invloed te hebben op de boeren. Er was veel kritiek omdat de provincie strengere regels hanteerden dan het Rijk. Die regels zijn nu gelijk getrokken. Of ze dan nu minder streng zijn geworden wil gedeputeerde Esther Rommel niet zeggen. "We zijn er samen uitgekomen en het voldoet aan de eisen die we samen hebben gesteld."

Grote zorgen

Volgens de gedeputeerde zijn de regels beter leesbaar. Ook wordt er niet gemorreld aan bestaande vergunningen en het overdragen van vergunningen. Daarnaast waren er grote zorgen over het afpakken van extra ruimte voor het houden van dieren als boeren innoveren. "Dat is nu aangepast zodat innoveren ook loont. Bovendien is de koppeling met dier- en fosfaatrechten (hoeveel dieren je mag houden en fosfaat je mag uitstoten. red) losgelaten. Dus ik hoop dat de zorgen bij de boeren daarmee weg zijn genomen." 

Gedeputeerde Esther Rommel aangepast regels stikstof - NH Nieuws

De nieuwe regels, die vrijdag ingaan, dragen verder niet heel erg bij aan de daling van de stikstofuitstoot. Alleen bij het overnemen van een vergunning van bedrijf dat stopt mag daarvan zeventig procent van de stikstofruimte worden gebruikt. "Nu is het tijd om te kijken naar een aanpak per natuurgebied, de gebiedsgerichte aanpak. Hoe kunnen we de stikstofuitstoot laten dalen en de natuur herstellen. Veel boeren komen ook naar ons toe met ideeën. Daarmee gaan we in overleg, maar we gaan niet zeggen dat ze daar weg moeten", aldus de gedeputeerde.

De verwachting is dat mei volgend jaar in kaart is gebracht wat er nodig is, en daarna wordt gekeken welke maatregelen daarbij nodig zijn. "We zijn al bezig en ook bekend met veel natuurgebieden. Dus waar het versneld kan zullen we het versnel doen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook