Ga naar Content
Haarlem

Boeren vangen bot in Haarlem: provincie houdt vast aan strengere stikstofnorm

11 november 2019, 15.55 uur · Aangepast 11 november 2019, 23.04 uur
Door: Thijs Bentvelzen · Foto: NH Nieuws/Paul Tromp

HAARLEM - De provincie gaat de stikstofregels niet veranderen. Dat is kortweg het resultaat van de stemming die vandaag door Provinciale Staten in Haarlem is gehouden. Er wordt gewacht tot het kabinet bekendmaakt hoe de stikstofproblematiek landelijk wordt aangepakt. Daarna wordt door PS gekeken wat onze provincie daarmee gaat doen.

In Haarlem verzamelden vandaag honderden boeren op trekkers om hun mening te laten horen. De uitslag komt als een harde klap voor de protesterende agrariërs. Zij hadden gehoopt dat de provincie de landelijke stikstofnorm zou overnemen. In Noord-Holland gelden strengere stikstofmaatregelen dan landelijk. Diverse provincies trokken hun strenge maatregelen in nadat boeren in groten getale bij het provinciehuis kwamen demonstreren.

Boze boeren sluiten de rijen: "Pis - en pislink dat het zo loopt" - NH Nieuws / Fred Segaar

Ook een motie die moest voorkomen dat boeren gedwongen zouden kunnen worden uitgekocht, is afgewezen. Zowel deze motie als de motie om niet meer dan de landelijke norm aan te houden, werd ingediend door het CDA Noord-Holland.

Het kabinet en de provincies zijn met elkaar in gesprek over de precieze aanpak van het stikstofprobleem. Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft in een kamerbrief aangekondigd uiterlijk 1 december 2019 meer duidelijkheid te geven over een gezamenlijk beleid.

Steun uit Friesland

Het protest van vandaag deden de Noord-Hollandse boeren samen met een groep Friese boeren. Ze willen zich, op een ludieke manier, 'afscheiden' van Haarlem en Amsterdam om bij Friesland te gaan horen, 'omdat daar wel veranderingen zijn doorgevoerd'. "In de provincie Friesland wordt nog geregeerd met boerenverstand."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.
Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook