Ga naar Content

Kabinet en provincie zijn het op 'hoofdlijnen' eens over stikstof

NOORD-HOLLAND - Het kabinet en de provincies zijn het "op hoofdlijnen" eens over het stikstofbeleid in de provincies, zegt verantwoordelijk minister Carola Schouten na afloop van overleg met gedeputeerden.

Foto: ANP

Er was onenigheid over hoe de plannen van het kabinet geïnterpreteerd moeten worden. Provincies gaan zelf voor een deel over de manier waarop vergunningen worden verleend. Na boerenprotesten trokken verschillende provincies de beleidsregels in, en besloten de gedeputeerden en het kabinet met elkaar om tafel te gaan.

'Puntjes op de i'

"We gaan nog een keer goed door de teksten heen, om de puntjes op de i te zetten", zei Schouten na afloop van een overleg op het provinciehuis in Utrecht. Daarbij gaat het vooral om de vraag of alles juridisch goed is geregeld. "Er is veel onduidelijkheid ontstaan, en we weten wel heel zeker dat we dat niet meer willen", stelt de bewindsvrouw.

Ze wilde voor 1 december tot een akkoord komen met de provincies, maar hoopt nu volgende week met een eerste akkoord te komen. De afgelopen tijd is regelmatig overleg gevoerd tussen de gedeputeerden en Schouten. Het akkoord moet ook nog langs de Gedeputeerde Staten van de provincies.

Nieuwe vergunningen

Het akkoord gaat vooral over nieuwe vergunningen voor boeren, bijvoorbeeld als ze willen uitbreiden. Zij krijgen een soepeler regeling dan de provincies in eerste instantie wilden toepassen.

Opmerkelijk is dat over het ‘extern salderen’, waarbij de stikstofruimte van een boer die stopt naar een ander bedrijf of project gaat, geen besluit wordt genomen. Dat was juist een punt waarover veel onrust was ontstaan. Het kabinet zal hier later een knoop over doorhakken. Tot die tijd is extern salderen met veehouderijen niet mogelijk.

Kabinet

Bij boeren die worden uitgekocht door provincies mogen zij vermoedelijk besluiten om meer dan 30 procent van de gespaarde stikstofruimte terug te geven aan de natuur, zeggen ingewijden. Zo komt het kabinet de provincies tegemoet, die in principe een strenger beleid willen handhaven.

Lees ook

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!