Ga naar Content
Noord-Holland

Vandaag nieuw boerenprotest: vijf vragen en antwoorden op een rijtje

15 oktober 2019, 20.36 uur · Aangepast 16 oktober 2019, 06.42 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Vandaag gaan de boeren weer protesteren. NH Nieuws heeft voor jou de grootste vragen op een rijtje gezet en beantwoord!

1. Op welke locaties vindt het boerenprotest plaats?

De meeste boeren zullen vanochtend vertrekken, maar gisteravond zijn er al trekkers vanaf Texel op weg gegaan om zo op tijd in Bilthoven bij het RIVM te zijn. De boeren verwachten daar rond 9.00 vanochtend uur aan te komen. Rijkswaterstaat waarschuwde gisteren al om de snelwegen rondom Utrecht morgenochtend te mijden. Vanaf 12.00 uur zullen ze zich gaan verplaatsen naar het Binnenhof in Den Haag. De reden voor de start van het protest bij RIVM is de ontevredenheid over de stikstofberekeningen.

2. Wat is de reden van het boerenprotest?

Volgens de stikstofberekeningen van het RIVM zouden de boeren verantwoordelijk zijn voor 46 procent van alle stikstofuitstoot van Nederland. Farmers Defence Force is het hier niet mee eens. Zij zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van "schimmige methodes en uitkomsten" en dat zou de reden zijn dat de boeren als grootste vervuilers uit de bus kwamen.

Lees ook: West-Friese boeren voeren actie tegen stikstofregels: "Wij doen al zo ons stinkende best"

3. Wie doen er allemaal mee aan het protest?

Boeren uit heel Nederland pakken vandaag de tractor. Hoeveel boeren er precies mee zullen protesteren, is nog niet bekend. Farmers Defence Force heeft verschillende Telegram-appgroepen en een besloten Facebookgroep waar duizenden mensen lid van zijn. Om ervoor te zorgen dat alles ordelijk verloopt in Den Haag, zal defensie de gemeente helpen het protest in goede banen te leiden.

Lees ook: Regen en protesterende boeren zorgen voor zware ochtendspits in de provincie

4. Waarom gaan de boeren voor de tweede keer naar het Binnenhof?

De boeren zijn de eerste keer toegesproken op het Malieveld door politici, boeren en vertegenwoordigers van belangenverenigingen. Vandaag willen de boeren een boodschap overbrengen: "Eerst onafhankelijke metingen en pas daarna maatregelen. Geen eliminatie van boerenbedrijven, geen inbreuk op grondrechten".

Tekst gaat verder onder de video:

Boerenprotest op het Haarlemse pronviciehuis - NH Nieuws

5. Hoe lang zijn de boeren van plan in Den Haag te blijven?

Hoe lang het protest gaat duren, is nog onbekend. Wel weten we dat de actievoerders wordt aangeraden om slaapmateriaal mee te nemen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!