Ga naar Content
Noordkop & Texel

Urkse duiker moest dorpsgenoten opduiken: "Honderden berichtjes gehad"

1 december 2019, 16.58 uur · Aangepast 1 december 2019, 21.36 uur
Door: Redactie · Foto:

DEN HELDER - De lichamen van de vissers van de Urkse kotter werden gevonden door een duikteam van de marine. Gerrit Weerstand komt uit Urk en leidde de zoekactie naar zijn dorpsgenoten. 

Hij merkt dat hun dood erg leeft bij de gemeenschap op het voormalige eiland. "Ik voelde de wanhoop bij de mensen en bij de familie. Het is echt een ramp", vertelt hij tegen NH Nieuws. 

De vissers van de gezonken kotter, die rond het middaguur werden gevonden in de stuurhut, waren 27-jarige Hendrik-Jan en de 41-jarige Jochem. Het is nog niet officieel bevestigd dat de lichamen van de mannen zijn. 

Lastige operatie

De boot UK165 met de bijnaam 'Lummetje' verdween afgelopen donderdag in de vroege ochtend. Het schip van Urk gaf om 5.46 uur een noodsignaal af. Vermoedelijk is de boot omgeslagen en daarna gezonken. Als een schip kapseist of zinkt, wordt er een automatisch noodsignaal verstuurd. Het schip was lange tijd vermist, maar werd uiteindelijk gelokaliseerd voor de kust van Texel, op veertien meter diepte. 

Lees ook

De zoektocht vanmorgen was een lastige operatie volgens Weerstand. "Wrakduiken is een van de moeilijkste elementen van ons werk. De duikers hebben te maken met stroming, slecht zicht en een wrak waar zich allemaal netten, kabels en lijnen bevinden. We moesten stap voor stap een plan maken en wachten op 'duik-acceptabel weer'. Het was een lastige operatie om uit te voeren", aldus de Urkse duiker.

Dat de ramp veel losmaakt bij Urkers, heeft hij de afgelopen dagen zeker gemerkt. "Ik heb honderden berichtjes gekregen van dorpsgenoten. De vissers zijn van veel mensen familie."

Bekijk hieronder het hele interview. 

Duiker kotter vertelt over impact dood vissers - NH Nieuws

Het is niet de eerste keer dat Weerstand meezocht naar dorpsgenoten. In 2015 moest de toen 28-jarige Urker een week lang iedere dag duiken in de gezonken Noordzeekotter Z-85 Morgenster, is te lezen in de Stentor. Dat schip was gezonken bij het Belgische Zeebrugge.  "Ik was blij dat ik iets kon betekenen en was extra gemotiveerd", zei hij destijds. 

Naast de marine, de Kustwacht en de KNRM gingen afgelopen dagen talloze vissers de zee op om te helpen zoeken naar het vermiste schip

Berging kotter

De gezonken kotter zal worden geborgen door een gespecialiseerd bergingsbedrijf, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Wanneer precies is niet duidelijk; de planning wordt van de week opgesteld.

Vissers van vermiste kotter gevonden bij Texel - NH Nieuws

Lees ook