Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Demonstraties toegestaan tijdens landelijke Sinterklaasintocht

31 oktober 2018, 14.52 uur · Aangepast 15 november 2018, 08.35 uur
Door: · Foto: Roetveegpieten | Foto's: ANP

Tijdens de landelijke Sinterklaasintocht van dit jaar in Zaanstad mag er worden gedemonstreerd. Dat heeft burgemeester Jan Hamming gezegd.

De VVD vroeg zich af of de burgemeester van plan is om de noodverordening van kracht te laten zijn tijdens de intocht op 17 november. Volgens burgemeester Hamming is hier "geen aanleiding voor". Wel worden er volgens Hamming voorbereidingen getroffen, "zodat indien het noodzakelijk is om deze maatregel in te zetten, dat dit zo snel mogelijk kan gebeuren".

Lees ook: VVD Zaanstad wil noodverordening tijdens landelijke Sinterklaasintocht

Wanorde
Wat deze maatregelen zijn, is niet duidelijk. Uit dit antwoord van de burgemeester kan wel opgemaakt worden dat de gemeente rekening houdt met het scenario dat voor- en tegendemonstranten van de zwarte pietendiscussie voor "wanordelijkheden" kunnen zorgen. 

Lees ook: Zaanstad praat met tien actiegroepen over demonstraties tijdens intocht

In dat geval zal de burgemeester "optreden en in het uiterste geval de demonstraties beëindigen", zo valt te lezen in de brief, waarin de burgemeester antwoord geeft op de vragen van de VVD.

Hooligans
De VVD pleitte er eerder al voor om demonstraties tijdens de intocht te verbieden. De partij wil dat de intocht rustig verloopt en dat beide kampen in de zwartepietendiscussie niet de mogelijkheid krijgen tot het uitlokken van onenigheid. "Je zet bij voetbal ook geen hooligans naast het kindervak", zei fractievoorzitter Marianne de Boer eerder tegen NH Nieuws. Deze wens van de VVD komt dus - vooralsnog - niet uit.

De gemeente heeft met tien actiegroepen gesproken en daarvan zeggen er tot nu toe twee te willen gaan demonstreren. Beiden zijn 'pro' Zwarte Piet. Hoe en waar de demonstraties vorm gaan krijgen, is nog onduidelijk.

Lees ook: Sinterklaascomité Zaanstad trekt zich terug uit landelijke intocht vanwege roetveegpiet

Roetveegpieten
De intocht van dit jaar in Zaanstad heeft tot nu toe al veel stof doen opwaaien. De NTR maakte begin deze maand bekend dat Sinterklaas tijdens de landelijke intocht vergezeld zou worden door roetveegpieten. Het Sinterklaascomité Zaanstad trok zich vervolgens uit onvrede terug.

Het comité ontving ook bedreigingen omdat ze voor Zwarte Pieten hadden gekozen. Later verduidelijkte de NTR dat er naast de roetveegpieten ook gewoon Zwarte Pieten aanwezig zouden zijn tijdens de landelijke intocht. "Naar gelang ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan, worden ze zwarter", aldus een woordvoerder.

? Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!