Zaanstreek-Waterland

NL
V

Zaanstad praat met tien actiegroepen over demonstraties tijdens intocht

18 oktober 2018, 20.28 uur · Aangepast 15 november 2018, 08.35 uur · Foto: ANP

Tien actiegroepen voor en tegen Zwarte Piet hebben zich tot nu toe gemeld bij de gemeente Zaanstad. Zij willen demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op 17 november.

De gemeente heeft zelf contact gezocht met groepen die mogelijk willen demonstereren. Een aantal groepen meldde zich uit eigen beweging. De gemeente gaf eerder al aan de 'maatschappelijke dialoog te willen faciliteren'.

'Geen uitnodiging om te demonstreren'
"Onder hen actiegroep De Grauwe Eeuw die zelf al de publiciteit heeft gezocht, maar namen noemen we verder niet", aldus een woordvoerder. "Het is nadrukkelijk geen uitnodiging om te komen demonstreren, maar bedoeld om de intocht goed te laten verlopen."

Lees ook: VVD Zaanstad wil noodverordening tijdens landelijke Sinterklaasintocht

Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad gaf in juni al aan dat iedereen de ruimte krijgt om te demonstreren als kinderen er maar geen last van hebben. Daar staat niet iedereen achter. Zo ziet de VVD Zaanstad liever dat er tijdens de intocht een verbod op demonstreren komt.

Wie wil demonstreren moet dat uiterlijk 72 uur, ofwel drie dagen, voor de intocht laten weten. "In Nederland geldt het recht om te demonstreren. De burgemeester kan er wel aanvullende voorwaarden aan verbinden, bijvoorbeeld als rechten van kinderen in de knel komen", aldus de woordvoerder.

Toch Zwarte Pieten
Hoewel de intocht pas over een maand is, heeft het onderwerp de laatste tijd alweer veel stof doen opwaaien. De NTR maakte begin deze maand bekend dat Sinterklaas tijdens de landelijke intocht vergezeld zou worden door roetveegpieten. Het Sinterklaascomité Zaanstad trok zich vervolgens uit onvrede terug. Het comité ontving ook bedreigingen omdat ze voor Zwarte Pieten hadden gekozen.

Lees ook: Zaans Sinterklaascomité bedreigd: zorgen over landelijke intocht

Later verduidelijkte de NTR dat er naast de roetveegpieten ook gewoon Zwarte Pieten aanwezig zouden zijn tijdens de landelijke intocht. "Naar gelang ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan, worden ze zwarter", aldus een woordvoerder.

Landelijke intocht naar Zaanstad