Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Haarlemse burgemeester Jos Wienen tijdelijk ondergedoken

11 oktober 2018, 21.07 uur · Aangepast 11 oktober 2018, 23.58 uur

Vanwege de bedreigingen aan zijn adres woont de Haarlemse burgemeester Wienen tijdelijk niet in z'n eigen woning aan de Bakenessergracht. "Op zich lastige dingen, maar daar dealen we mee."

Dat zegt hij vanavond voor de camera van NH Nieuws. Medio september werd bekend dat Wienens woning werd bewaakt. "We hebben reden om ons zorgen te maken om zijn veiligheid", zei de politie toen.

Sindsdien wordt de burgemeester in de openbare ruimte vergezeld door zwaarbewapende agenten. Zo zwom er een agent naast hem toen hij meedeed aan een sponsorzwemtocht door het Spaarne, staan er agenten voor het stadhuis op de Grote Markt als hij daar aanwezig is, en ook als hij een congres bezoekt houdt de politie de wacht.

Lees ook: Burgemeester Wienen: "Betreur het dat Haarlemmers last hebben van mijn beveiliging"

Het zijn maatregelen met verstrekkende gevolgen. Niet alleen voor hem, maar ook voor zijn naasten, zo vertelt de burgemeester aan NH Nieuws. 

Burgemeester Wienen: "Tijdelijk woon ik niet m'n in eigen woning" - NH Nieuws

Het is niet de eerste keer dat Wienen wordt bedreigd. Als burgemeester van Katwijk werd hij al eens met de dood bedreigd door een drugsdealer, die dezelfde dag werd opgepakt. 

"Die is ook door de rechter veroordeeld en heeft daarvoor een forse gevangenisstraf gekregen", zegt Wienen. Het leven met voortdurende dreiging is volgens Wienen dus 'niet specifiek Haarlems'. Maar horen doodsbedreigingen dan wél bij het ambt van burgemeester? Daar heeft Wienen een duidelijke visie op. 

Burgemeester Wienen: "Het heeft geen zin om te denken dat je via intimidatie je zin kunt krijgen" - NH Nieuws

Foto: