Ga naar Content

Dossier Fonteinkruid | Opruimers hebben handen vol aan aangespoelde slierten op de stranden

De afgelopen twintig jaar zijn de Noord-Hollandse randmeren een stuk schoner geworden. Daardoor zijn de waterplanten flink gaan groeien. Eén plantje heeft zich wel heel hard ontwikkeld: het fonteinkruid. Ook de strandjes krijgen dagelijks een portie slierten cadeau. Werk aan de winkel dus voor de gemeentelijke opruimdiensten.

Tien afleveringen
Niet eerder was de explosie van waterplanten zoals het fonteinkruid zo erg als dit jaar. Omdat het funest is voor watersporters, reddingsbrigades en jachthavens, duikt NH Nieuws tien dagen lang diep in de materie.

Tot grote ergernis van veel watersporters worden de randmeren zomer op zomer meer en meer overwoekerd door het sliertige onkruid. De blauwalg mag dan zo goed als verdwenen zijn, een nieuwe plaag maakt zich meester van de watergebieden in Noord-Holland.

Vooral in het Gooimeer, het IJmeer, het Eemmeer en het Markermeer hebben de watersporters er last van. En ook de opruimers van van Gooise Meren hebben er een flinke klus bij.

Hoe de wind staat
"Twee keer per week lopen we alle stranden af om de aangespoelde waterplanten op te ruimen", vertelt Peter Boomgaarden van Beheer & Service Gooise Meren. Het is een beetje hoe de wind staat. De ene keer is het meer dan anders.

Op de stranden van Muiderberg en het Naarderbos worden de slierten afgevoerd naar de vuilverwerking. Maar op het strandje in Muiden gooien ze het op een hoop in de bosjes, speciaal ter bevordering van de aanwezige ringslangenpopulatie. 

NH Nieuws publiceert tien dagen lang dagelijks een reportage over alle facetten van het fonteinkruid. Niet alleen gaan we dieper in op alle gevolgen van het probleem, ook de oorzaken en mogelijke oplossingen komen aan bod.

Kijk hier aflevering 1 terug.
Kijk hier aflevering 2 terug.
Kijk hier aflevering 3 terug.
Kijk hier aflevering 4 terug.

De dronebeelden in de intro zijn gemaakt door Skillshot Aerial Cinematography.