Ga naar Content

Dossier Fonteinkruid | Zwemplezier stuk minder: "Het jeukt en plakt"

De afgelopen twintig jaar zijn de Noord-Hollandse randmeren een stuk schoner geworden. Daardoor zijn de waterplanten flink gaan groeien. Eén plantje heeft zich wel heel hard ontwikkeld: het fonteinkruid. En dat maakt het voor zwemmers niet bepaald prettig.

Tien afleveringen
Niet eerder was de explosie van waterplanten zoals het fonteinkruid zo erg als dit jaar. Omdat het funest is voor watersporters, reddingsbrigades en jachthavens, duikt NH Nieuws tien dagen lang diep in de materie.

Tot grote ergernis van veel watersporters worden de randmeren zomer op zomer meer en meer overwoekerd door het sliertige onkruid. De blauwalg mag dan zo goed als verdwenen zijn, een nieuwe plaag maakt zich meester van de watergebieden in Noord-Holland.

Niet alleen de watersporters ergeren zich groen en geel aan het fonteinkruid. Ook voor de zwemmers is het even wennen.

Irritante prik plak en jeukslierten
"Elke dag ligt het strand vol met die waterplanten", vertelt Rob van den Heuvel, coördinator van strandwacht van Huizen. Vroeger was het volgens hem een stuk drukker op het strand. "Als je nu het water in loopt zit je al op tien meter meteen tussen de slierten Fonteinkruid." Ook zwemmende kinderen vinden het maar niets: "Het jeukt en plakt en er zitten allemaal slakjes in."

NH Nieuws publiceert tien dagen lang dagelijks een reportage over alle facetten van het fonteinkruid. Niet alleen gaan we dieper in op alle gevolgen van het probleem, ook de oorzaken en mogelijke oplossingen komen aan bod.

Kijk hier aflevering 1 terug.
Kijk hier aflevering 2 terug.

De dronebeelden in de intro zijn gemaakt door Skillshot Aerial Cinematography.