Ga naar Content

Dossier fonteinkruid | KNRM luidt de noodklok: "Ook wij lopen vast in het onkruid"

De afgelopen twintig jaar zijn de Noord-Hollandse randmeren een stuk schoner geworden. Daardoor zijn de waterplanten flink gaan groeien. Eén plantje heeft zich wel heel hard ontwikkeld: het fonteinkruid. Daar is het KNRM niet blij mee.

Tien afleveringen
Niet eerder was de explosie van waterplanten zoals het fonteinkruid zo erg als dit jaar. Omdat het funest is voor watersporters, reddingsbrigades en jachthavens, duikt NH Nieuws tien dagen lang diep in de materie.

Tot grote ergernis van veel watersporters worden de randmeren zomer op zomer meer en meer overwoekerd door het sliertige onkruid. De blauwalg mag dan zo goed als verdwenen zijn, een nieuwe plaag maakt zich meester van de watergebieden in Noord-Holland.

Vooral in het Gooimeer, het IJmeer en het Eemmeer hebben de watersporters er last van. Ook de reddingsbrigade van Huizen-Blaricum heeft er een groot probleem bij.

Schroef vast
"We komen steeds vaker met de schroef vast te zitten in het fonteinkruid. En dat is een groot probleem als je ergens snel moet zijn in een noodsituatie", vertelt Thijs Veenstra van KNRM Huizen-Blaricum. Ook rukt hij steeds vaker uit omdat recreanten in problemen komen door het fonteinkruid.

Kijk hier aflevering 2 terug.
Kijk hier aflevering 3 terug.

De dronebeelden in de aflevering zijn gemaakt door Skillshot Aerial Cinematography.