Ga naar Content

Dossier Fonteinkruid | Lol ervan af voor zeilers: "Niet leuk om in vaargeul te zeilen"

De afgelopen twintig jaar zijn de Noord-Hollandse randmeren een stuk schoner geworden. Daardoor zijn de waterplanten flink gaan groeien. Eén plantje heeft zich wel heel hard ontwikkeld: het fonteinkruid. Voor de zeilers is de lol er daardoor wel een beetje van af.

Tien afleveringen
Niet eerder was de explosie van waterplanten zoals het fonteinkruid zo erg als dit jaar. Omdat het funest is voor watersporters, reddingsbrigades en jachthavens, duikt NH Nieuws tien dagen lang diep in de materie.

Tot grote ergernis van veel watersporters worden de randmeren zomer op zomer meer en meer overwoekerd door het sliertige onkruid. De blauwalg mag dan zo goed als verdwenen zijn, een nieuwe plaag maakt zich meester van de watergebieden in Noord-Holland.

Vooral in het Gooimeer, het IJmeer en het Eemmeer hebben de watersporters er last van. Zodra ze buiten de vaargeul varen lopen ze vast in het taaie onkruid.

Snel doorvaren naar elders
"Het is niet leuk om in een vaargeul te zeilen", zegt zeiler Dirk Smits tegen NH Nieuws. Dirk gebruikt het Gooimeer nu alleen nog maar om heel snel naar een water verderop te gaan waar hij wel vrij kan zeilen. De eerste optie voor Dirk is het Markermeer. Maar ook daar is het fonteinkruid steeds meer aanwezig.

NH Nieuws publiceert tien dagen lang dagelijks een reportage over alle facetten van het fonteinkruid. Niet alleen gaan we dieper in op alle gevolgen van het probleem, ook de oorzaken en mogelijke oplossingen komen aan bod.

Kijk hier aflevering 1 terug.