Ga naar Content

Dossier Fonteinkruid | Ook voor de windsurfers is er geen doorkomen aan

De afgelopen twintig jaar zijn de Noord-Hollandse randmeren een stuk schoner geworden. Daardoor zijn de waterplanten flink gaan groeien. Eén plantje heeft zich wel heel hard ontwikkeld: het fonteinkruid. Voor de windsurfers is het snelgroeiende plantje een crime.

Tien afleveringen
Niet eerder was de explosie van waterplanten zoals het fonteinkruid zo erg als dit jaar. Omdat het funest is voor watersporters, reddingsbrigades en jachthavens, duikt NH Nieuws tien dagen lang diep in de materie.

Tot grote ergernis van veel watersporters worden de randmeren zomer op zomer meer en meer overwoekerd door het sliertige onkruid. De blauwalg mag dan zo goed als verdwenen zijn, een nieuwe plaag maakt zich meester van de watergebieden in Noord-Holland.

Vooral in het Gooimeer, het IJmeer en het Eemmeer hebben de watersporters er last van. En ook voor de windsurfers is er 's zomers geen doorkomen meer aan.

Enkel met een funbourd
"De tijd dat we hier nog spannende surfwedstrijden houden is wel voorbij", vertelt Rob Knecht van Surfclub Gooimeer in Huizen. Je kunt in de zomer alleen nog surfen met een speciale biervin en een funboard. Op een raceboard met zwaard loop je meteen vast in het water vol fonteinkruid.

NH Nieuws publiceert tien dagen lang dagelijks een reportage over alle facetten van het fonteinkruid. Niet alleen gaan we dieper in op alle gevolgen van het probleem, ook de oorzaken en mogelijke oplossingen komen aan bod.

Kijk hier aflevering 1 terug.
Kijk hier aflevering 2 terug.
Kijk hier aflevering 3 terug.

De dronebeelden in de intro zijn gemaakt door Skillshot Aerial Cinematography.

Foto: NH Nieuws