Ga naar Content

Voor deze dieren (en mensen) in de provincie is de regen een zegen

Regen, regen, en nog eens regen: de weersvoorspelling van de komende twee weken is voor veel mensen geen fijn nieuws. Na de natste meimaand ooit gemeten, is ook juni tot nu toe niet veel beter. Maar is al die regen nog ergens goed voor?

Een man op de fiets trotseert regen en windstoten - Foto: ANP ROBIN UTRECHT

Voor onszelf is al die regen niet zo fijn, maar er zijn behoorlijk wat dieren en organismen maar wat blij mee. Inge Plaatsman, woordvoerder van Landschap Noord-Holland, denkt bijvoorbeeld aan de rugstreeppad. Dat is een beschermde, inheemse soort. 

"Amfibieën profiteren ontzettend van al het regenwater", vertelt Plaatsman. "Ik sprak net een boswachter uit de Noordkop en die vertelde dat je de rugstreeppad, wat een bijzondere soort is, echt overal hoort op dit moment. Die gedijen heel goed in dit natte weer, ze leven er nu flink op los en zijn overal te horen. Dat is best bijzonder."

Tekst gaat verder onder de foto.

Een rugstreeppad - Foto: Algirdas (CC-BY-SA-3.0)

Voor bepaalde soorten orchideeën zijn de plensbuien ook goed nieuws. "Het gaat om bijvoorbeeld de rietorchis." Tijdens de bloeiperiode valt die op door zijn roze- tot rood-paarse bloemen. De rietorchis is op veel verschillende plekken te vinden, zoals grasland, bermen en langs waterkanten. In het bijzonder noemt Plaatsman ook nog de bijenorchis, die in de duinen groeit. "De regen moet alleen niet te lang duren."

Ook insecten hebben het naar hun zin in de regen. "Denk dan aan muggen. Daar zijn we als mens misschien niet zo blij mee, maar voor de natuur is het wel goed."

Tekst gaat verder onder de foto.

Rietorchissen bij de vleet in het Helderse Refugium - Foto: NH Media/Stephan Roest

De grondwaterstand wordt ook verder aangevuld. "Sinds 2018 hebben we een aantal extreem droge zomers gehad en is er enorm ingeteerd op dat grondwater. Door de regen wordt dat natuurlijk aangevuld", concludeert de woordvoerder van Landschap Noord-Holland.

Sproeiverbod

In 2022 werd het in de zeer droge maanden augustus en september voor boeren in sommige delen van Nederland nog verboden om hun land te besproeien. Het is nog wel te vroeg om te zeggen of het hemelwater wat nu valt ook genoeg gaat zijn voor de komende zomer, mocht het wel weer erg droog worden, zegt Marsja Ros van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). "Er is momenteel geen sprake van droogte in het beheergebied van het HHNK."

Tekst gaat verder onder de foto.

Kitesurfers bij Castricum - Foto: VLN Nieuws - Sam de Joode

Regen en harde wind is voor veel buitensporten geen goede combinatie. Maar de kitesurfers van de Amsterdamse kitesurfschool Endless Summer zijn er wel blij mee. Ze trokken gistermiddag naar Wijk aan Zee om hun sport te kunnen beoefenen, vertelt Naomi.

"Ik ben er wel blij mee, de regen maakt mij verder niet heel veel uit. Ik was er zondag ook en toen was het ook best wel druk. Ik zit in een appgroep en ik zie dat er vanmiddag best wel veel kiters nog het water op gaan."

De regen deert de kitesurfers weinig, zegt ze. "Als er maar wind staat, dan maakt het verder niet uit of het regent. Zolang het niet onweert, staan wij gewoon op het water als het waait."

Perfect kitesurf-weer wil Naomi het niet noemen, maar door de harde wind die er staat is het genieten voor de kitesurfers. "Perfect is wel met een zonnetje erbij, maar ik heb wel liever meer wind en regen dan weinig wind en zon. Je bent toch al nat als je in het water ligt."

'Dieptepunt voor de tijd van het jaar'

Het belooft een zeer regenachtige aanloop richting de zomer te worden. NH-weerman Jan Visser laat weten dat het vandaag weer gaat regenen. De rest van de week en volgende week blijft het met bakken uit de hemel komen, volgens de voorspellingen. "Voor deze tijd van het jaar is het een dieptepunt", aldus Visser. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.