Ga naar Content

Extreme regenval bedreigt Opperdoezer Ronde, is de pieper nog te redden?

Dreigen alle piepers dit seizoen te verzuipen? De gigantische regenval brengt de aardappeloogst in gevaar. Zo ook Noord-Hollands trots, aardappelras de Opperdoezer Ronde. Miranda Zwaan richt zich tot de weergoden en hoopt dat de regen van de zomer stopt. 

Foto: NH Media

Ook in het West-Friese Opperdoes viel dit voorjaar héél veel regen. De regen heeft het schema van aardappelteler Miranda Zwaan uit Opperdoes flink verstoord. "Normaal gesproken kan er nu gerooid en geleverd worden, maar door de vele regen wordt dat later."

Volgens Zwaan 'verzuipt' de Opperdoezer Ronde op dit moment: "Ze staan echt tot aan de rug in het water."

De Opperdoezer Ronde is alleen te vinden in Noord-Holland, specifieker nog, alleen in het kleine dorpje Opperdoes. Door een Europese beschermde status mag dit aardappelras alleen binnen honderd hectare rondom de kerk van het dorpje worden geteeld. Normaal gesproken worden deze aardappeltjes in mei uit de grond gehaald.

De regenval begon anderhalve week geleden met een enorme wolkbreuk. Zwaan: "We hebben in één keer negentig millimeter aan regen gehad." Ook de dagen daarna kwam het met bakken uit de lucht. Het water stond toen tot aan de dijken en de aardappels stonden volledig onder water.

Tekst gaat verder onder de video.

Verzopen aardappelen - Miranda Zwaan

Om de aardappels van dit seizoen te redden hebben ze in Opperdoes met een graafmachine een grote greppel gegraven. Daar moet het water in weglopen. Of de reddingsactie de aardappels ook echt van de verdrinkingsdood redt is nog maar de vraag. Teler Zwaan houdt nog een kleine slag om de arm: "Het is afwachten, want het is nu nog steeds kleddernat. De echte schade zie je pas na verloop van tijd."

Het lijkt nog ver weg, maar voor 1 oktober van dit jaar moeten alle piepers gerooid zijn (zie onderstaand kader). Voor de Opperdoezer Ronde is dat doorgaans geen probleem, het is namelijk een vroeg ras. Zwaan legt uit: "De aardappelen zijn daarom altijd ver voor die tijd de grond uit."

De 1-oktoberregel

De 1-oktoberregel is onderdeel van de kalenderlandbouw. Een overheidsregel waarbij boeren hun gewassen moeten zaaien en oogsten op specifieke data. Hierbij wordt geen rekening gehouden met specifieke omstandigheden zoals het weer. Het doel is om de landbouwproductie te plannen en te voorspellen. Bijvoorbeeld om de voedselvoorziening te verzekeren.

Voor die tijd moet het wel écht stoppen met regenen. Bij te natte grond kunnen de aardappelen namelijk niet gerooid worden. En daarom wordt er dit jaar al een flink verlies geleden. De aardappelteler blijft desondanks hoopvol en positief: "Ik ga ervan uit dat het droger wordt, en dan gaan we gewoon rooien." 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.