Ga naar Content

Schudden, harken en kuilen: studenten veehouderij doen 'grasexamen' op het land

Hoe zorg je voor goed gras voor de melkkoeien? Studenten van de opleiding veehouderij van VONK laten het zien met vers gemaaid grasland in Haringhuizen. "Er kan van alles misgaan en dan is je hele perceel verloren."

Studenten veehouderij van VONK oefen met gras 'schudden' - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Schudden, harken en kuilen zijn de belangrijkste onderdelen van het examen op het land. Het gras is gemaaid, maar wat dan? Studenten moeten ter plekke bekijken met wat voor gras ze te maken hebben, welke kruiden er tussen zitten en vooral ook zorgen dat het gras goed droogt en opgeslagen wordt.

"We zijn zo'n beetje de enige school die het op deze manier doet. Buiten op het land, om iedereen onder dezelfde omstandigheden examen te laten doen", vertelt docent Rianna Groot.

Hoe dat in zijn werk gaat zie je in onderstaande video. Tekst gaat door onder de video.

Grasexamen: Hoe zorg je voor goed gras voor de melkkoeien? - NH Nieuws Jurgen van den Bos

Student Guus Damstra uit Heiloo is al wat gewend. Hij heeft vaker op het land gewerkt. "Ja, gras is gras, maar het gaat erom: wat is de voedingswaarde, hoe ligt het erbij, heb je er veel onkruid tussen zitten? Allemaal factoren die meespelen voor de voeding van het dier. Ik vind het leuk om op deze manier examen te doen, een mooie leerweg om verder in je vak te komen", vertelt de inmiddels geslaagde Guus.

Geslaagd voor het 'schudden' van gras - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play