Ga naar Content

Boer dupe van 'falend maaibeleid' gemeente: "Mijn grasland wordt een wildernis"

De onlangs opgehoogde vestingwallen bij het Muiderslot zijn leuk voor historici en toeristen, maar melkveehouder Piet Meester is er minder blij mee. De hernieuwde wallen zijn dermate steil dat de gemeente ze niet meer kan maaien. Het gevolg voor boer Piet: er woekert van alles (zaadjes en pluisjes) vanuit het ongemaaide gras, het weiland van de boer op. Hij noemt zichzelf de dupe van de in ere herstelde wallen: "Mijn grasveld wordt één wildernis zo."

Steeds vaker treft melkveehouder Meester planten aan op zijn grasweide die er niet thuishoren - NH Nieuws

Piet Meester maakt zich ernstige zorgen over de toekomst van 'zijn' gras. Een grasweide waar hij bijzonder zuinig op is. Zo legt hij uit: "Het gras dat hier staat, is Engels Raai." Volgens hem is het het beste gras dat er in Nederland is. Meester: "De koeien geven hier melk van. Het staat hier al honderd jaar. Daar moet je heel zuinig op zijn." Terwijl de melkveehouder zijn zorgen uit, spot hij een ongewenste plant die hij er gauw met wortel en al uittrekt. 

Kwestie van tijd

De opkomst van het onkruid valt op dit moment zichtbaar nog mee, maar de melkveehouder vreest dat het een kwestie van tijd zal zijn tot het gras in de verdrukking komt. Meester: "Jacobskruid is giftig voor paarden. Voor koeien weet ik dit niet, maar ik wil het gewoon niet in mijn weide hebben." Hij vult daarbij aan dat de plant hardijzer oliehoudend zaad bevat, iets dat volgens hem nooit verteert. "Over honderd jaar komt dat nog omhoog."

"We zijn gewoon het afvoerputje van Gooise Meren"

Piet Meester, melkveehouder

Meester trok naar eigen zeggen al meerdere keren aan de bel bij de gemeente, tot nu toe zonder gewenst resultaat. Hij zegt daarover: "Als ik degene bel die erover gaat, neemt 'ie niet meer op. Als ik Whatsapp, gebeurt er niks. We zijn gewoon het afvoerputje van Gooise Meren."

Reactie gemeente

In tegenstelling tot de melkveehouder, blijkt een rondvraag van NH bij de gemeente Gooise Meren meer succesvol. Een woordvoerder laat weten dat er gewerkt wordt aan een oplossing en dat er dit jaar hoe dan ook nog gemaaid zal worden. Toch stemt het Piet Meester niet hoopvol. Hij heeft ondertussen het geloof in een oplossing een beetje verloren. "Ik ben bang dat er helemaal niks gaat gebeuren. Dat we moeten slikken en stikken. Dat is toch wel pijnlijk en jammer."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]