Ga naar Content

Genezen Sander beklimt met familie Alpe d'Huez: "Kanker moet de wereld uit"

De van kanker genezen Hoofddorper Sander Kroon en zijn familie beklimmen morgenochtend de Franse berg Alpe d'Huez om geld op te halen voor kankeronderzoek én een intense periode af te sluiten. "Kanker moet de wereld uit", zegt zijn zoon Thijs (12), die ook meeloopt.

Sander, Thijs en Mariska gaan samen met drie andere familieleden een berg beklimmen op geld om te halen voor kankeronderzoek - Foto: Mariska Kroon

Het is nu tien jaar geleden dat Sander de diagnose lymfklierkanker kreeg. Sander en Mariska waren toen net verhuisd, hadden een 1-jarige zoon en probeerden een tweede kind te krijgen. "De wereld zakte onder me vandaan", vertelt Sander over het moment dat hij hoorde dat hij kanker had.

De kans op overleven was vijftig procent, maar na een jaar chemokuren in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp was de kanker verdwenen. Wel moest Sander onder controle blijven. "Ik was onrustig als ik op controle moest, maar de laatste jaren kregen we meer vertrouwen en voelde het meer als een APK'tje."

Kaal hoofd

Zijn familie was erg bezorgd. "Als hij zich niet fit voelde, dacht ik weleens: het zal toch niet?", vertelt zijn vrouw Mariska. Zoon Thijs (12) was nog maar jong en herinnert zich weinig: "Ik heb wel foto's gezien waar hij een kaal hoofd heeft en soms moest ik mee naar controle, maar ik wist niet precies waarvoor het was."

Tekst gaat verder onder de foto.

Sander met een kaal hoofd en zijn zoon Thijs - Foto: Sander Kroon

De arts besloot vorig jaar dat Sander niet meer op controle hoefde te komen, waarna Mariska voorstelde om ter afsluiting van deze periode mee te doen met Alpe d’HuZes. Dit is een evenement waarbij 5.000 deelnemers geld ophalen voor kankeronderzoek. "We zijn heel dankbaar", vertelt Mariska. "Je ziet dat veel mensen met kanker hun verhaal niet na kunnen vertellen."

Sander maar ook zijn zoon Thijs, broer Erik, schoonzus Janine en haar man Marcel reageerden enthousiast. Morgenochtend om 4.30 uur starten ze met hun beklimming. Hun team heet KR8: "Dat verwijst naar de kracht die je moet hebben om door een ziekteproces heen te gaan én om deze berg te beklimmen", vertelt Mariska. 

Stomme ziekte

Inmiddels heeft de familie al bijna 36.000 euro opgehaald. De familieleden hebben de afgelopen periode ook al allerlei acties gedaan om zo veel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Zo hebben in Hoofddorp gecollecteerd bij de supermarkt, statiegeldflessen en -blikjes ingezameld en kerstbomen opgehaald. Ook hun jongste zoon Ruben (6) hielp mee. "Kanker moet de wereld uit", zegt Thijs. "Het is een hele stomme ziekte."

De familieleden gaan de Alpe d’HuZes bewandelen - Foto: Sander Kroon

NH doet morgen live verslag van Alpe d’HuZes. De live-uitzending op het televisiekanaal van NH begint om 09.00 en duurt tot 17.00 uur. Tijdens de voorgaande editie van Alpe d’HuZes is ruim 17 miljoen euro opgehaald.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]