Ga naar Content

Grote problemen door mieren met bijtend achterwerk

De gemeente Haarlemmermeer komt maar niet af van een invasieve mierensoort, het mediterraan draaigatje. De mier is op steeds meer plekken in Nederland te vinden en dat leidt tot allerlei problemen, zoals verzakkingen. 

Foto ter illustratie - Foto: Adobe Stock/ New Africa

Al jaren is de gemeente Haarlemmermeer verwikkeld in een strijd tegen het draaigatje. De eerste exemplaren werden gevonden in de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch, maar inmiddels zijn ze ook op andere plekken in Hoofddorp en in Rijsenhout te vinden. Maar hoe hard de gemeente ook haar best doet om het insect te verdrijven, het wil maar niet lukken.

Spuitend achterwerk

Het mediterraan draaigatje dankt zijn naam aan het achterwerk. Zodra ze iemand hebben gebeten draaien ze hun achterlijf naar de beet toe en spuiten een vloeistof die voor irritatie zorgt in de wond. Maar dat is nog de minste zorg rondom de exoot, die in 2013 voor het eerst in Nederland werd aangetroffen.

Bij zorgcentrum Meerstede in Hoofddorp hebben ze al een paar jaar last van de mier. "Ze komen de woningen binnen en gaan op zoek naar eten. Zelfs op de eerste verdieping kan je ze tegenkomen. De bestrijder is al meerdere keren langsgekomen, maar helemaal verhelpen lukt niet", zegt de receptioniste. 

"Nest kan uitgroeien tot superkolonie van meer dan honderd meter lang"

Bestrijder Eric van Lieshout

Verdelgen is bijzonder lastig, vertelt ongediertebestrijder Eric van Lieshout: "De nesten hebben vaak meerdere koninginnen die overal in het nest eitjes leggen, dus met één koningin weghalen ben je er niet. Door al die koninginnen kan het nest uitgroeien tot een superkolonie van wel meer dan honderd meter lang."

En nesten van die grootte kunnen grote gevolgen hebben voor de stabiliteit van de grond. Zo kunnen de immense gangenstelsels kunnen uiteindelijk tot verzakkingen leiden. 

'Dweilen met de kraan open'

De van oorsprong Zuid-Europese exoot zoekt graag de warmte op, zoals in muren, trottoirs en zonnige tuinen. De kassen rondom Rijsenhout zijn daarom een walhalla voor het draaigatje.

De gemeente probeert de mier te bestrijden, maar dat lukt slechts gedeeltelijk, vertelt een woordvoerder: "Wij bestrijden alle plekken in de openbare ruimte die we tegenkomen, maar door de grootte van de kolonies kan een deel van het nest zich ook op particuliere grond bevinden. Als zij om welke reden dan ook niet in actie komen tegen de muur, is het dweilen met de kraan open."

De gemeentelijke bestrijder Meerlanden werkt momenteel met een natuurlijk afbreekbare vloeistof die in de nesten wordt gepompt. Op sommige plekken lijkt dat effect te hebben: in Graan voor Visch nam de verspreiding van de mierennesten tussen eind 2022 en eind 2023 niet toe. Maar de kans dat de mier weer verdreven wordt uit Haarlemmermeer is erg klein.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]