Ga naar Content

Honden verplicht aan de lijn in Aerdenhout: Naaldenveld 'ecologische woestijn'

De verplichting hun hond aan de lijn te houden in een dennenbos in Aerdenhout, roept emoties op bij baasjes uit de omgeving. Toch wil Landschap Noord-Holland niet langer toestaan dat honden loslopen in het Naaldenveld, een zeer populaire uitlaatplek. In de loop van de tijd is het bos een 'ecologische woestijn' geworden. 

Hond aan de in het Naaldenveld. De vrouw op de foto is niet Marie Anne Osinga. - Foto: NH Media

Volkomen flabbergasted is Marie Anne Osinga door de plannen van Landschap Noord-Holland. Dat een harde kern van zo'n vijftig baasjes wordt verplicht hun hond - in plaats van alleen van 1 april tot 1 augustus - nu het hele jaar door aan te lijnen in het populaire uitlaatgebied maakt emoties bij haar los.

"Ik loop hier al meer dan veertig jaar bijna dagelijks een rondje, vroeger met de hond van mijn ouders en nadien met mijn eigen beestjes. Het is méér dan zomaar even de hond uitlaten. Je kunt even je gedachten laten gaan en ontmoet ook heel veel mensen. Bovendien: wat kunnen onze honden nou voor schade aanrichten? Het gaat maar om een heel klein deel van het Naaldenveld."

Stokpaardje

Toen de frequente bezoekers vorige week een uitnodiging kregen van Landschap Noord-Holland om van gedachten te wisselen, vermoedde Osinga al welke kant het zou opgaan. "We moesten ons in een rondje voorstellen en vertellen hoe onze hond heet. Dan weet je het meestal wel."

"Zogenaamd participatie, maar in werkelijkheid hebben ze hun beslissing allang genomen"

Marie Anne Osinga, hondenbezitter

De afgevaardigden van Landschap Noord-Holland wilden met de uitnodiging volgens Osinga de indruk wekken dat de bewoners konden meepraten over de toekomst van het Naaldenveld.

Osinga: "Zogenaamd participatie. Maar in werkelijkheid hebben ze hun beslissing allang genomen. Hun stokpaardje is dat het om een Natura 2000-gebied gaat. Dat moet beschermd worden."

Eerder hoge grondwater

De door Landschap Noord-Holland vertoonde foto's die de slechte staat van het stukje bos moesten staven, maakten weinig indruk op de hondenbezitters. Osinga: "Het ging maar om twee plekken. En wie zegt dat dat door onze honden komt? Over het algemeen lopen die nauwelijks door het struweel. We letten goed op dat ze niets beschadigen. Ik denk eerder dat de hoge grondwaterstand de oorzaak is."

Boswachter Menko Dijkstra zegt dat het losloopverbod vooraf niet vaststond. "We zijn niet onvermurwbaar, maar hadden wel een standpunt. Eventueel hadden de hondeneigenaren ons in de bijeenkomst van hun gelijk kunnen overtuigen, maar eerlijk gezegd heb ik geen nieuwe argumenten gehoord. Ik vind het heel vervelend, ik ben zelf ook opgegroeid met honden. Dus ik snap de emoties."

Tekst loopt door onder de foto.

Informatiebord bij de ingang van Naaldenveld - Foto: NH Media/Fred Segaar

Dijkstra benadrukt de belabberde toestand van het deel van het dennenbos waar honden mogen komen. Tevens stipt hij het belang van de Natura 2000-status aan.

"Het dwingt ons actie te ondernemen. Je hoort wel eens zeggen dat het Naaldenveld een ecologische woestijn is. Dat gaat misschien wat ver, maar qua biodiversiteit stelt het heel weinig voor. Je hebt kans er een haas tegen te komen. Maar verder? Honden die het bos doorkruisen, maken dat er niet beter op. Zeker sinds corona zijn het er meer geworden. We gaan ervan uit dat het zonder loslopende honden beter zal gaan met dit gebiedje."

Zorgenkindje

De achteruitgang van Naaldenveld is niet iets van vandaag of gisteren: al veel langer is het dennenbos het zorgenkindje van Landschap Noord-Holland. Dat juist nú deze maatregel wordt genomen, heeft volgens Dijkstra te maken met de komst van een aantal nieuwe mensen. "Die kijken er met een frisse blik naar en hebben geconstateerd dat er echt iets moet gebeuren."

Landschap Noord-Holland wil met de harde kern van hondenbezitters meedenken over een alternatief losloopgebied voor hun hond in de gemeente Bloemendaal, waar Aerdenhout onderdeel van is. Osinga heeft er weinig vertrouwen in dat dat lukt.

En Zandvoort dan?

"De plekken die er voor in aanmerking komen, zijn in bezit van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten", zegt ze. "Daar heeft de gemeente niks over te zeggen. Naast het Naaldenveld heb je hier straks alleen nog het Kopje van Aerdenhout, maar dat is echt een postzegel. Je bent er in tien minuten uitgewandeld. We vinden het echt heel vervelend. Wij erkennen dat kwetsbare natuur beschermd moet worden, maar hoe zit het dan met Zandvoort? Daar brullen de auto's weekend na weekend over een circuit dat pal naast een Natura 2000- gebied ligt."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]