Ga naar Content

Alkmaarse Shona Shukrula wordt eerste vrouwelijke scheidsrechter in betaald voetbal

Shona Shukrula wordt de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal. De 32-jarige Alkmaarse promoveert naar een hogere groep en werkt komend seizoen toe naar het leiden van haar eerste wedstrijd in de eerste divisie, meldt de KNVB.

Shona Shukrula - Foto: Pro Shots

“Dat is geweldig, ik ben echt heel blij. Het is een doel waar ik vijftien jaar naartoe heb gewerkt", zegt Shukrula op de site van de KNVB. "Dat er geen enkele vrouwelijke scheidsrechter in Nederland mij voor is gegaan maakt het extra bijzonder. Ik vind het heel gaaf dat ik kan laten zien dat dit mogelijk is. Het zou mooi zijn als ik hiermee ook andere meiden inspireer om scheidsrechter te worden.”

Vrouwen in het voetbal

Eerder maakten Sjoukje de Jong (2001), Nicolet Bakker (2011) en Franca Overtoom (2018) hun debuut in het betaald voetbal als assitent-scheidsrechters. Overtoom vlagt sinds 2020 ook in de eredivisie en was afgelopen seizoen de enige vrouwelijke assistent-scheidsrechter op het hoogste Nederlandse voetbalniveau.

Shukrula fluit sinds het seizoen 2009/2010 wedstrijden voor de KNVB. De afgelopen seizoenen was ze actief in de tweede divisie en sinds 2020 als vierde official in de eerste divisie. Shukrula had al de leiding over EK- en WK-kwalificatiewedstrijden en Champions League-wedstrijden voor vrouwen. Via het talententraject 'Scheidsrechters betaald voetbal' stroomt ze nu door naar het hoogste voetbalniveau in Nederland.

In onder meer Frankrijk, Duitsland en Engeland maakten de afgelopen jaren al vrouwelijke scheidsrechters hun debuut in het betaalde voetbal.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52

 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play