Ga naar Content

Alkmaarse Shona Shukrula debuteert in het mannen profvoetbal: "Leuk!"

EINDHOVEN -  Op papier was FC Eindhoven - Telstar zaterdag een gewone wedstrijd in de eerste divisie. Toch was daar de lang verwachte primeur: Shona Shukrula maakte als eerste vrouw ooit in het profvoetbal haar debuut als vierde official. 

Shona Shukrula zet de volgende stap - NH Sport/Rob Wanst

De 29-jarige Alkmaarse vertelde na afloop van de wedstrijd (2-3) glunderend hoe ze haar rol als vierde official had beleefd. "Leuk! Ik had een hele rustige bank. Er was een goeie scheidsrechter (Laurens Gerrets, red.) dat scheelt voor de taken van de vierde official."

"Ik ben altijd wel zenuwachtig als ik een wedstrijd moet leiden", vervolgt ze. "Dat is natuurlijk wel wat minder als je vierde official bent, maar vandaag had een bijzondere lading voor mij en daar voelde ik ook wel spanning bij."

Driekwart jaar geleden maakte Shukrula ook al als eerste vrouw haar opwachting als scheidsrechter in de tweede divisie. Wat haar betreft, is de primeur van vandaag ook niet de laatste. "Dit is een bijzondere stap voor mij richting de top. ik wil straks fluiten in het betaalde voetbal."

"Ik wil straks fluiten in het betaalde voetbal"

Vierde official Shona Shukrula

Bijna 2,5 jaar geleden maakte Frana Overtoom (zie video hieronder) haar debuut als assistent-scheidsrechter in het betaalde voetbal. Dat gebeurde ook bij een wedstrijd van Telstar, thuis tegen Jong FC Utrecht. 

Tekst gaat verder onder de video

Franca Overtoom: debuteert als assistent-scheidsrechter in het mannenvoetbal" - NH Sport / Rob Wanst

Zondag staat Shukrula opnieuw op het voetbalveld. Ze leidt dan in de vrouwen eredvisie het duel tussen Ajax en FC Twente.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]