Ga naar Content

Chatgesprekken laten zien hoe Alkmaarse criminelen elkaar bestoken met explosieven

Chatgesprekken tussen verdachten geven weer hoe explosies in Alkmaar worden gepland, voorbereid en uitgevoerd. In Bureau NH toont de politie screenshots uit diverse gesprekken.

"De vele explosies in Alkmaar lijken te gaan om een langlopend crimineel conflict tussen twee groepen dat wordt uitgevochten door middel van explosies", zegt de politie. De politie heeft in een groot onderzoek al vijftien verdachten aangehouden. Dat gaat dan vooral om uitvoerders, maar ook drie tussenpersonen. 

Jaap van der Woude, politiechef Alkmaar, zegt in een gesprek met Opsporing Verzocht dat ze dus vooral de uitvoerders aangehouden hebben. "Maar we willen ook diegenen hebben die dit bedacht en voorbereid hebben. Alles is er nu op gericht om dat voor elkaar te krijgen." 

Camerabeeld explosies

Op bovenstaande camerabeelden zie je de verdachten. Daarnaast geeft de politie een uniek inkijkje in de onderlinge gesprekken die de verdachten met elkaar hebben.

Aan de chatgesprekken is te zien dat twee van zulke opdrachtgevers of tussenpersonen in dit onderzoek bekend staan als ‘Willem K.’ en ‘Klaas Vaak.’ Er wordt gesproken over een 'adje', dat is straattaal voor adres. Vervolgens wordt expliciet gesproken over de Lekstraat, Baansingel en Mesdaglaan, allemaal adressen waar later een explosief wordt neergelegd. 

Straattaal

Ook wordt veelal door middel van straattaal gecommuniceerd. Whip is auto in straattaal, kino maken is het filmen, waggie is auto, loesoe is wegwezen. Zie hieronder de chatgesprekken:

Schade

De schade die wordt aangericht aan de woningen is veelal flink:

Verleid met duizenden euro's

De uitvoerders zijn over het algemeen jongens en mannen van pas 14 tot pakweg 20 jaar oud. Ze zijn verleid met beloningen, meestal tussen 1.500 tot 2.000 euro. Maar in de praktijk wordt vaak niet of veel minder betaald.

Bovenstaande namen - Klaas Vaak en Willem K. - zijn waarschijnlijk niet hun echte namen. De politie wil graag hun identiteit achterhalen. Vooralsnog is veel onduidelijk. Weet jij iets over de opdrachtgevers achter deze serie ontploffingen? Of weet je iets over die appgroepen? Bijvoorbeeld over het taalgebruik of de schuilnamen ‘Klaas Vaak’ en ‘Willem K.’?

Weet jij meer?

Politie Opsporingstiplijn: 0800 - 6070 (gratis)

Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000 (gratis) of meldmisdaadanoniem.nl

Meer Bureau NH?

TV: woensdag 17.10 uur, ieder half uur herhaald (Ziggo 707, KPN 509)

Radio: woensdag 17.45 uur (ether: 93,9 FM, kabel: 92,5 FM)