Ga naar Content

Laatste megapomp geplaatst in Afsluitdijk: mijlpaal voor grootste gemaal Europa

Rijkswaterstaat plaatst vandaag de laatste van de zes megapompen in het gloednieuwe gemaal in de Afsluitdijk bij Den Oever. Tenminste, als het niet te hard waait. De bijna twaalf meter hoge pompen zijn een belangrijke mijlpaal voor de bouw van één van de grootste gemalen van Europa, straks goed voor 275.000 liter water per seconde. 

Foto: NH Media

De zes gloednieuwe pompen worden geplaatst om in de toekomst sneller water af te kunnen voeren. Gisterochtend werd de vijfde pomp in het gemaal gehesen. "Het werk verloopt voorspoedig. Zodra de sluizen opengaan nemen wij de gelegenheid om een pomp te plaatsen", vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. 

Laagwater

Nu moet al het water uit het IJsselmeer nog bij eb via de spuisluizen naar buiten stromen. Afgelopen winter ging dat maar net goed. Vanaf eind december stond het water in het Markermeer zo hoog dat het over de dijken klotste. Zowel bij Hoorn als Volendam werden zandzakken neergelegd om het wassende water te stoppen.

Straks kunnen de pompen maar liefst 275.000 liter water per seconden extra afvoeren. Voor de afvoer van grote hoeveelheden water is Rijkswaterstaat straks bovendien niet meer afhankelijk van een lage waterstand op de Waddenzee om te kunnen spuien naar de Waddenzee. De pompen worden eind volgend jaar in gebruik genomen.

Meekijken

Hier kun je meekijken met het werk aan het gemaal in de Afsluitdijk. De laatste pomp wordt - als alles meezit - tussen 11.30 uur en ongeveer 12.30 uur in het gemaal gehesen.

Je ziet in onderstaande video hoe het plaatsen van de pompen in zijn werk gaat.

Dronebeelden van het plaatsten van de pompen in het nieuwe gemaal in de Afsluitdijk - Rijkswaterstaat

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.