Ga naar Content

Uitzonderlijk hoogwater in Hoorn en Volendam, huizen lopen onder

Het was een spannende nacht voor inwoners uit Hoorn en Volendam: het water staat daar bijzonder hoog. Huizen lopen onder. De brandweer neemt maatregelen door zandzakken neer te leggen en water weg te pompen.

De situatie in Volendam - Foto: NH Media

In Zuideinde in Volendam werden mensen wakker gemaakt zodat zij hun auto nog konden verplaatsen. Het water staat daar inmiddels 'kniehoog'. Bewoners zouden al eerder bij de gemeente hebben aangeklopt voor dreigend overstromingsgevaar, maar dat werd 'niet serieus genomen'.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er op dit moment zandzakken worden geplaatst om erger te voorkomen. Volgens bewoners is dit te laat: "Wij smeken al een week om actie", laten ze aan NH weten. De kelders zijn inmiddels al ondergelopen. 

Hoorn

Bij het Visserseiland in Hoorn heeft de brandweer vannacht ook mensen gewekt. Verschillende bewoners hebben ook daar hun auto naar hoger gelegen terrein gebracht. Een woordvoerder van de veiligheidsregio laat weten dat de brandweer daar zo'n 600 zandzakken heeft geplaatst, voor huizen, kelders en garages.

Het water kan daar volgens hem nog stijgen. Hoeveel dat zal zijn, is moeilijk in te schatten. Wel is de situatie daar nu 'onder controle' en wordt alles in de gaten gehouden. Bewoners lijken daar positief: "Buurtbewoners gingen elkaar gelijk contacten in de groepsapp, en hielpen elkaar meteen."

Of er nog andere maatregelen genomen moeten worden, zoals het sluiten van garages, zal in de loop van de dag moeten blijken. "Maar het is nu dag, en iedereen is een stuk alerter." 

Lees ook