Ga naar Content

Johan zocht wereldwijd naar Legostenen om stoomgemaal Halfweg na te bouwen

Tijdens het weekend van het gemaal kunnen bezoekers van stoomgemaal Halfweg het gemaal in miniformaat voor één keer van bovenaf bewonderen. De Zwanenburgse Johan Meeuwsen bouwde het historische gebouw namelijk na in Legostenen. 

Johan bouwde Stoomgemaal Halfweg na met Lego - NH Nieuws

Het kostte Johan vier maanden om alle stukjes bij elkaar te verzamelen en het gemaal na te bouwen. Vooral dat eerste was niet makkelijk, vertelt hij aan NH. "Lego is natuurlijk niet te krijgen in alle steentjes die je nodig hebt. Het moeilijkste was om alle steentjes voor de schoorsteen bij elkaar te krijgen."

Uiteindelijk heeft hij stalen tandwielen moeten gebruiken en ontbreken twee identieke deurtjes. "Daar kon ik er maar één van krijgen. Die moest dan uit Australië komen en kostte twintig euro voor één minideurtje", legt de Zwanenburger uit waarom dat hem te ver ging.

Lees ook

Vrijwilligers die de radaren van het historische stoomgemaal al jaren draaiende houden, geven de miniatuurversie een dikke tien. Stoker Gerard Harke ziet 'zichzelf' staan met een schep in de hand. "Ik vind het heel knap en we zijn blij met wat extra aandacht voor het gemaal", vertelt hij. 

Renovatie

Die aandacht is hard nodig, want de vrijwilligers moeten regelmatig flink lobbyen om geld voor het kostbare onderhoud bij elkaar te krijgen. Momenteel wordt het stoomgemaal gerenoveerd.

"Als er onvoldoende geld is om alles te doen wat er nodig is, hopen we volgend jaar weer verder te kunnen. Als het genoeg blijkt te zijn, is het onderhoud misschien in juli al klaar."

Het starten van de stoommachine trekt dit weekend in ieder geval weer een hoop belangstellenden. Het kost even wat kracht om de boel in gang te zetten, maar dan loopt het historische gemaal weer als een zonnetje. Ook morgen kunnen bezoekers het gemaal én minigemaal nog bewonderen. De machine wordt om 12.00 uur gestart. 

In het verleden speelde het stoomgemaal een belangrijke rol bij het droogmaken en droog houden van de Haarlemmermeerpolder. Overtollig water werd met behulp van de stoommachine afgevoerd naar zee. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]