Ga naar Content

Tijdlijn: een eeuw droge voeten in de Haarlemmermeerpolder dankzij jubilerend stoomgemaal Halfweg

Wie zonder natte voeten in de Haarlemmermeer woont, heeft dit mede te danken aan het stoomgemaal in Halfweg. Dit is het oudste en grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld, en viert dit jaar dat de stoommachine honderd jaar in gebruik is. NH Nieuws duikt in de historie van het gemaal en zet de feiten rond het ontstaan en behoud van het stoomgemaal op een rij.

Foto:

In museum Stoomgemaal in Halfweg komen verleden en heden samen. "Veel mensen weten niet hoe de Haarlemmermeer is ontstaan, of wat er voor nodig is om hier droge voeten te houden", vertelt Frans de Haan (72), vrijwilliger bij museum Stoomgemaal in Halfweg. 

De strijd tegen het water

Frans de Haan werkte ruim veertig jaar bij het waterschap waar hij zich bezighield met het versterken van dijken. De strijd tegen het water is nog lang niet over, waarschuwt hij. In Nederland leven we voor twee derde onder de zeespiegel en door opwarming van de aarde rijst de zeespiegel nog verder omhoog. "Als ik naar mijn kinderen en kleinkinderen kijk, denk ik: we moeten echt alle zeilen bijzetten."

In het verleden speelde het stoomgemaal een belangrijke rol bij het droogmaken en droog houden van de Haarlemmermeerpolder. Overtollig water werd met behulp van de stoommachine afgevoerd naar zee. Zestien keer per jaar kunnen bezoekers zien hoe dit er vroeger allemaal aan toe ging.

Bekijk hieronder de tijdlijn over het ontstaan en het behoud van het stoomgemaal in Halfweg. Mobiele gebruikers kunnen hier klikken.

Ter ere van het jubileum is er een tentoonstelling met bijzondere historische objecten. Ook zijn er foto's van de bouw, de ketels en de installatie van de stoommachine te zien. Vanaf het eerste weekend van april tot en met het eerste weekend van november is het gemaal één weekend in de maand van 11.30 tot 16.30 uur open. NH Nieuws gaat dit weekend op bezoek: bekijk zondagavond de reportage op nhnieuws.nl.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]