Ga naar Content

Stoomgemaal Halfweg wordt eindelijk gemaakt: "Een spectaculair gezicht"

Het is ein-de-lijk zover: het stoomgemaal in Halfweg krijgt een nieuwe ketel. Vorig jaar ging de zogeheten stoomdrum kapot aan de start van het jubileumseizoen. Een enorme domper voor de vrijwilligers, want het gemaal kon niet draaien. Met hulp van gulle schenkingen van fondsen, stichtingen én inwoners uit Halfweg kon een nieuwe ketel worden aangeschaft. Volgende week wordt deze geplaatst.

Woensdag 20 maart zal de nieuwe stoomdrum met een telescoopkraan in het ketelhuis worden getakeld. Een flinke klus die veel tijd in beslag zal nemen en waarbij ook Haarlemmermeerstraat zal worden tussen 7.00 uur en 16.00 uur zal worden afgesloten. "Het zal best spectaculair worden", zegt vrijwilliger Peter van Kaam. "Zo'n grote drum die twintig meter hoog boven de grond gemanoeuvreerd wordt en door het dak naar binnen wordt getakeld".

3.000 kilo 
De nieuwe stoomdrum weeg zo'n drieduizend kilo en is drie meter lang. "We hebben alles goed voorbereid en hebben ervaren mensen die de klus gaan klaren. Alleen harde wind kan roet in het eten gooien, maar we verwachten dat het soepel verloopt."

Donaties
De vrijwilligers vreesden dat het misschien nooit ging lukken om het bedrag voor een nieuwe ketel bij elkaar te sprokkelen. "Maar het was geweldig om te zien hoe snel we het bedrag bij elkaar kregen", vertelt Peter van Kaam. "Uit alle hoeken kregen we donaties, ook van bewoners. Zo was er een echtpaar dat een collecte had gehouden op hun 50-jarig huwelijksjubileum. Zij schonken achthonderd euro, dat is natuurlijk geweldig!"

Vorig jaar deed Van Kaam nog een emotionele oproep bij NH Nieuws. "Het is het grootste nog werkende schepradstoomgemaal van de wereld. Als die verdwijnt, kan het nooit meer terugkomen," aldus de vrijwilliger. Als de nieuwe stoomdrum volgende week is geplaatst, zal het gemaal gelukkig snel weer gaan draaien. "En zal kan de pijp van Rijnland weer roken", zegt Van Kaam blij. 

Halfweg treurt om kapot stoomgemaal: "De pijp van Rijnland moet roken!" -

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: