Ga naar Content

Stoomgemaal Halfweg krijgt komende tijd broodnodige opknapbeurt, maar blijft draaien

Het stoomgemaal in Halfweg is voorlopig gered. De afgelopen jaren vreesde de stichting achter het industrieel erfgoed de deuren te moeten sluiten door achterstallig onderhoud, maar zo ver komt het niet. Dankzij onder meer een fikse subsidie van de provincie kan het gebouw een broodnodige opknapbeurt krijgen. 

Stoomgemaal Halfweg - Foto: NH

De provincie maakte gisteren bekend dat het 5,5 miljoen euro subsidie verdeelt onder 53 Rijksmonumenten. Een groot deel daarvan valt onder de noemer religieus erfgoed, maar ook aanvragen voor de restauratie van meerdere niet-religieuze monumenten zijn gehonoreerd.

Zo ook het Stoomgemaal Halfweg, dat 84.000 euro ontvangt. Hierdoor is het mogelijk om op korte termijn het oudste nog werkende stoomraadschepgemaal te restaureren, zo meldde het museum gisteren op Facebook.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Tijdens de viering van de honderdste verjaardag van het gemaal, vorig jaar maart, deelde vrijwilliger Han Maas zijn zorgen voor de camera van NH. "Er is een onderhoudsplan gemaakt, en daar moet eigenlijk drie ton aan worden besteed. Maar hoe kom je aan drie ton?"  

Die vraag is inmiddels beantwoord. Behalve de provincie dragen ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de gemeente Haarlemmermeer, Hoogheemraadschap Rijnland, het Cultuurfonds, de Gravin van Bylandt-stichting, de J.C. Ruygrok-stichting en het Hendrik Mullerfonds bij aan de restauratie.

Lees ook

Die begint snel. Sterker nog: vandaag tekent het museum een overeenkomst met de Wormerveerse aannemer Holleman en zn. Santpoort, gespecialiseerd in de restauraties van historische gebouwen. De komende weken worden er steigers geplaatst en wordt het gebouw met doeken aan het zicht onttrokken.  

Van daken tot vloeren

"Zowel de daken, goten, kozijnen, muren en vloeren zijn dringend aan onderhoud toe", benoemt de stichting in een persbericht over wat de restaurateur allemaal zal aanpakken. De klus duurt naar verwachting tot half juli, al blijft het museum - zoals gebruikelijk - een weekend geopend voor publiek. Tijdens die zogeheten stoomdagen is het stoomgemaal in werking te zien. De eerste keer is in het weekend van 6 en 7 april. 

Bekijk hieronder de reportage die NH maakte tijdens de honderdste verjaardag van het stoomgemaal. 

De stoommachine van stoomgemaal halfweg draait al een eeuw - NH Nieuws

Het gemaal in Halfweg is het enige monument in Haarlemmermeer dat subsidie heeft gekregen. In Amstelland zijn twee aanvragen gehonoreerd: die voor de restauratie van Fort Kudelstaart en voor de Nederlands Hervormde Kerk in Aalsmeer. De gemeente Aalsmeer krijgt 190.000 euro voor de restauratie van het fort, de Hervormde Gemeente bijna 68.000 euro. 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]