Ga naar Content

Ramptoeristen kijken hoe graafmachine meters diep in de blubber wegzakt

Alleen de arm van de graafmachine steekt nog boven het maaiveld uit. De rest is diep weggezakt in de blubber van het Amstelmeer. Tijdens de aanleg van een vogelbroedeiland kwam de graafmachine in de problemen. Hulp van andere graafmachines mocht niet helpen, de graver zit nu al een ruime week muurvast. Het Hoogheemraadschap broedt op een plan en roept ramptoeristen ondertussen op om weg te blijven.

Foto: Herman Loer

"We zien dat mensen het gebied in gaan terwijl dat verboden is. Er staan borden van beheerder Landschap Noord-Holland waarop staat dat het om een natuurterrein gaat. Het is bovendien heel erg gevaarlijk. Het terrein is niet stabiel. Dat kan je natuurlijk al zien aan de graafmachine zelf die is weggezakt. We roepen de mensen daarom op: blijf thuis", zegt woordvoerder Thijs Nouwens van het Hoogheemraadschap.

Af en toe stoppen er auto's op de noodstrook op de N99 om te kijken naar de weggezonken graafmachine. Een paar honderd meter verderop steekt de gele arm nog boven het water uit. Maar meer is er dan ook niet te zien.

"We horen van de mensen ter plaatse dat er ook drones de lucht in gaan om beelden te maken. Dat is daar verboden vanwege de aanvliegroute richting Maritiem Vliegkamp de Kooy in Den Helder. Het mag gewoon niet", legt Nouwens uit.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media

De machine zakte vorige week weg tijdens de aanleg van één van de natuureilanden die momenteel worden aangelegd. Terreinbeheerder Landschap Noord-Holland wil er veilige plekken creëren waar waddenvogels kunnen broeden. Daarvoor wordt de grond gebruikt die het Hoogheemraadschap ophaalt door ondiepe vaarroutes leeg te baggeren.

Ironisch

Het gaat, ironisch genoeg om het gebied in het Amstelmeer dat De Verzakking heet. Bij de aanleg van de Amsteldiepdijk in de jaren '20 van de vorige eeuw ging het hier mis. Door gebruik van verkeerd materiaal zakte toen een deel van de dijk weg.

Dit was een goede leerschool voor de latere aanleg van de Afsluitdijk. Daar werd meteen het goede leem als ondergrond gebruikt. Nu precies honderd jaar na de aanleg van de Amsteldiepdijk is de graafmachine slachtoffer geworden van de verzakking.

Milieu

"We gaan in de loop van volgende week de machine uit het Amstelmeer halen. Daarvoor hebben we groot materieel nodig en daar is het wachten nu nog even op. We houden de situatie momenteel goed in de gaten.

Er zit natuurlijk diesel en bijvoorbeeld hydrauliek olie aan boord. Maar er lekt niks, daar zijn ook standaard maatregelen voor getroffen. Mocht het onverhoopt wel gebeuren dan hebben we zogenaamde katoenworsten klaar liggen die we als scherm kunnen gebruiken."

Foto: Herman Loer

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]