Ga naar Content

Vijf jaar na Champions League-drama Ajax: waar speelt het droomelftal nu?

Het is met de huidige malaise haast ondenkbaar, maar exact vijf jaar geleden stond Ajax op het randje van de Champions League-finale. Wat is er terechtgekomen van het elftal van Erik ten Hag dat enkele seconden voor tijd door Tottenham Hotspur-speler Lucas Moura werd uitgeschakeld?

Teamfoto Ajax voor het duel tegen Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League - Foto: PRO SHOTS / SIPA USA

Ajax verovert bijna heel Europa, maar strandt in 2019 in de halve finale van het miljoenenbal. In de eigen Johan Cruijff Arena geeft Ajax tegen Tottenham een 2-0-voorsprong weg, waardoor de Champions Leauge-droom in duigen valt. We lopen het vervolg van de carrières langs aan de hand van de vooraf genomen teamfoto tegen Spurs.

Matthijs de Ligt

Aanvoerder van het Ajax dat onder andere Real Madrid en Juventus verslaat, is de negentienjarige Matthijs de Ligt. Na het successeizoen vertrekt het grootste talent van Europa voor 85 miljoen euro naar Italië, om daar de fijne kneepjes van het vak verdedigen te leren. De ontwikkeling van De Ligt stagneert en het wordt bij Juventus niet helemaal wat iedereen ervan heeft verwacht.

Tekst gaat verder onder de foto.

Matthijs de Ligt - Foto: Sebastian El-Saqqa / firo Sportphoto / DPPI

Na drie seizoenen - en wat handsballen verder - vertrekt de verdediger naar Bayern München. Met die club heeft De Ligt woensdagavond opnieuw de kans om de finale van de Champions Leaugue te bereiken. Al is hij bij Der Rekordmeister verre van de onbetwiste basisspeler die hij bij Ajax was. 

Donny van den Beek

In tegenstelling tot De Ligt blijft Donny van den Beek nog een jaar bij Ajax, voordat hij in de zomer van 2020 voor 39 miljoen euro naar Manchester United verkast. Daar kan hij - mede door vele blessures - in drieënhalf jaar tijd geen goede indruk achterlaten. 

Van den Beek hoopt afgelopen winter met een uitleenbeurt aan Eintracht Frankfurt weer in beeld te komen bij het Nederlands Elftal, maar ook in Duitsland weet de inmiddels 27-jarige Nijkerker niet te overtuigen. Zo vinkt Eintracht Frankfurt bij de spelersinschrijving voor de knock-outfase van de Conference League Van den Beek bewust niet aan.

Dušan Tadić

Waar zijn medespelers een voor een de vleugels uitslaan, blijft Tadic Ajax trouw in de jaren na het Champions League-succes. Met zijn winnaarsmentaliteit en uitspraken als 'pak schaal' groeit hij uit tot het gezicht van de club. In vijf jaar speelt de Serviër 241 wedstrijden in het shirt van Ajax waarin hij 105 keer scoort en 112 keer aangever is.

Tekst gaat verder onder de foto.

Dusan Tadic - Foto: Tolga Adanali/Orange Pictures

Afgelopen zomer is het niet 'pak schaal', maar 'pak spullen' voor Tadic. Hij verschilt van visie met Sven Mislintat, die dan nog technisch directeur is bij Ajax. Tadic laat zijn contract ontbinden in Amsterdam en vertrekt als laatste speler van de basisopstelling tegen Spurs. Nieuwe bestemming: Istanbul, waar hij nu aanvalsleider bij Fenerbaçhe is.

Daley Blind

Een paar maanden voor het vertrek van Tadic laat ook een andere steunpilaar zijn contract ontbinden. Daley Blind, sinds begin 2020 spelend met een defibrillator, wordt meermaals uitgefloten door het eigen publiek en staat op gespannen voet met toenmalig trainer Alfred Schreuder. 

De 106-voudig international tekent in januari 2023 een contract tot het einde van het seizoen bij Bayern München. Na een half jaar gaan beide partijen weer uit elkaar. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Daley Blind - Foto: Javier Borrego / Spain DPPI / DPPI

Blind zoekt na een half jaar aan invalbeurten de Spaanse zon op en gaat een avontuur aan bij het kleine Girona FC. Tegen alle verwachtingen is de ploeg vier wedstrijden voor het einde van de competitie al gekwalificeerd voor de Champions League van 2024/25. Met Blind als een van de sterkhouders in de verdediging.

Kasper Dolberg

In de zomer van 2019 vangt Ajax zo'n 20,5 miljoen voor Kasper Dolberg. De dan 21-jarige spits heeft zijn meest succesvolle jaren als voetballer al achter de rug. Bij het Franse OGC Nice maakt hij in zijn eerste jaar nog elf doelpunten, maar die aantallen lopen daarna tijdens uitleenbeurten in Spanje en Duitsland snel achteruit.

Van de twintig miljoen euro die Nice ooit betaalde aan Ajax, ziet het er vijf terug afgelopen zomer. Anderlecht durft het wel aan met het ijskonijn van weleer. Dolberg vindt de weg omhoog. In de reguliere competitie maakt de Deen dertien doelpunten in 29 wedstrijden.

André Onana

In de drie seizoenen dat André Onana nog onder de lat staat in de Johan Cruijff Arena, gaat hij van geliefd naar gehaat onder de supporters. De doelman uit Kameroen besluit zijn aflopende contract niet te verlengen nadat Ajax hem de hand boven het hoofd heeft gehouden gedurende een dopingschorsing. 

Tekst gaat verder onder de foto.

André Onana - Foto: Malcolm Mackenzie / ProSportsImages / DPPI

Onana tekent in Milaan bij Internationale en dwingt daar met zijn katachtige reddingen een transfer naar Manchester United af, waar hij herenigd wordt met Erik ten Hag. Na een slechte start lijkt hij nu zijn draai gevonden te hebben in Engeland.

Noussair Mazraoui

Beleeft in het Champions League-jaar zijn grote doorbraak en wordt verkozen tot Talent van het jaar bij Ajax. De Nederlands-Marokkaanse voetballer kent daarna door blessureleed wisselend succes en wordt uit de Ajax-basis gespeeld door Sergiño Dest. Mazraoui vecht zich terug en na een succesvol laatste seizoen in Amsterdam maakt Mazraoui in de zomer van 2022 transfervrij de stap naar Bayern München. 

In Beieren moet Mazraoui veel geduld hebben voor speelminuten en blijft hij kampen met blessureleed. Daarnaast zorgt de concurrentie op de rechtsbackpositie ervoor dat Mazraoui kandidaat is om te vertrekken bij Bayern deze zomer, meldde het Duitse BILD.

Frenkie de Jong

Halverwege het seizoen 2018/19 heeft Frenkie de Jong zijn droomtransfer al te pakken. Hij maakt het seizoen af in Amsterdam - en hoe - om vervolgens voor FC Barcelona te gaan spelen. Met de transfer is 86 miljoen euro gemoeid, tot de dag van vandaag het hoogste bedrag dat is betaald voor een Nederlandse voetballer.

Tekst gaat verder onder de foto.

Frenkie de Jong - Foto: Joaquin Corchero / Spain DPPI / DPPI

In Spanje heeft De Jong met Sergio Busquets een concurrent op zijn favoriete positie voor de verdediging. Ondanks de concurrentie en vele pogingen van het noodlijdende Barcelona om hem te verkopen groeit De Jong uit tot een speler die zowel Barcelona als Oranje vormgeeft. Door een enkelblessure staat het EK momenteel op de tocht voor de sierlijke middenvelder.

Lasse Schöne

Na zeven seizoenen vertrekt Lasse Schöne in augustus 2019 bij Ajax als buitenlander met de meeste duels (270) voor Ajax ooit. Een Italiaans avontuur blijkt van korte duur. Na anderhalf jaar wordt zijn contract bij Genoa ontbonden. Schöne keer terug bij de club waar zijn profcarrière begon: SC Heerenveen.

Na een paar maanden in Friesland tekent de Deense middenvelder in de zomer van 2021 bij zijn andere oude liefde NEC. Inmiddels speelt Schöne al bijna drie seizoenen bij de Nijmegenaren, waar hij tussen 2008 en 2012 ook al onder contract stond. Met NEC strijdt hij nu tegen Ajax om plek 5 in de eredivisie, die recht geeft op Europa Leauge-voetbal volgend seizoen. 

Hakim Ziyech

De magiër van Ajax tovert er nog een seizoen op los voordat hij in de zomer van 2020 zijn handtekening zet onder een contract tot 2025 in Londen bij Chelsea. In Engeland wisselt Hakim Ziyech drie jaar lang basisplaatsen af met invalbeurten.

Tekst gaat verder onder de foto.

Hakim Ziyech - Foto: Every Second Media / DPPI

Fans van Ajax roepen meerdere malen om een terugkeer van Ziyech, maar de Marokkaans international zoekt zijn heil in Turkije nadat hij vorige zomer geen rugnummer krijgt toegewezen bij Chelsea. Na maanden van blessures heeft Ziyech nu zijn oude vorm weer te pakken bij Galatasaray.

Nicolás Tagliafico

De laatste speler die op de teamfoto staat is Nicolás Tagliafico. De absolute publiekslieveling raakt in het seizoen 2021/22 zijn basisplaats kwijt aan Daley Blind, die een plekje opschuift in de verdediging. Als in de zomer van 2022 dan ook nog Owen Wijndal van AZ wordt aangetrokken voor de linksbackpositie, mag Tagliafico vertrekken. 

Tagliafico verkast enkele weken later naar Olympique Lyon. In Frankrijk komt de Argentijn weer veel aan spelen toe. Op het WK in Qatar wordt Tagliafico wereldkampioen met Argentinië.

In de hoop oude tijden te doen herleven, wordt Tagliafico net als vele oud-Ajacieden uit Ten Hags droomelftal in verband gebracht met een terugkeer bij Ajax. Tot een overgang komt het niet.

Waar zijn de wissels?

Tijdens de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur in de Arena kwamen voor Ajax Joël Veltman (Brighton, Engeland), Daley Sinkgraven (Las Palmas, Spanje) en Lisandro Magallán (UNAM Pumas, Mexico) in de tweede helft binnen de lijnen. 

Klaas-Jan Huntelaar (gestopt), Lassina Traoré (Shakthar Donetsk, Oekraïne), Bruno Varela (Vitória Guimarães, Portugal) en Dani de Wit (AZ) keken vanaf de bank toe hoe Ajax door een hattrick van Lucas Moura werd uitgeschakeld door Tottenham Hotspur.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52