Ga naar Content

Geen noodopvang asielzoekers in Alkmaar, 'gemeente doet voldoende'

In Alkmaar komt voorlopig geen noodopvang voor asielzoekers. Dat antwoordt de gemeente op het verzoek dat de regering in april deed. "Gezien onze grote inzet voor asielzoekers, statushouders en Oekraïners gaan wij niet in op deze vraag."

Noodopvang in sporthal Heiloo / foto ter illustratie - Foto: NH

Dat laat wethouder Christian Schouten in een raadsbrief weten. De staatssecretaris vroeg half april alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om zo snel mogelijk 12.000 extra opvangplekken te creëren. Alkmaar werkt daar dus niet aan mee.

Wel wordt het voormalige belastingkantoor op de Robonsbosweg ingericht als opvanglocatie voor 150 asielzoekers. Het is de bedoeling dat zij daar na de zomer kunnen intrekken. Ook komt er in het pand plek voor 150 statushouders en 150 spoedzoekers.

Daarnaast heeft de gemeente haar taakstelling voor de opvang van statushouders voor de eerste helft van het jaar al gehaald. De overname van 54 Castricumse statushouders heeft daar aan bijgedragen. Ook voor de Oekraïense vluchtelingen vindt Alkmaar dat zij aan haar verplichtingen voldoet.

Op dit moment is er geen noodopvang in Alkmaar. "Bij de opvang van alle doelgroepen komt veel meer kijken dan alleen het beschikbaar stellen van bedden", geeft de wethouder aan. "Ook draagvlak, zorg en onderwijs spelen een grote rol. Daarom zetten wij in op duurzame opvang conform de Spreidingswet."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]