Ga naar Content

Na klachtenregen onduidelijk of huisartsenpraktijk Anna Paulowna ooit nog opent

De huisartsenpraktijk van Co-Med in Anna Paulowna is al sinds half maart dicht, maar mogelijk gaat hij nooit meer open. De assistenten zijn nog steeds ziek, geeft Co-Med aan, en er wordt gewerkt aan een oplossing. 'Heropening van de locatie behoort daarbij tot de mogelijkheden', aldus een woordvoerder. Maar tussen de letters door valt te lezen dat heropening geen uitgemaakte zaak is.

Foto: NH / Carina Gutker

Patiënten van de huisartsenpraktijk van Co-Med in Anna Paulowna kregen in maart een brief dat de praktijk voorlopig gesloten zou zijn. Langdurige ziekte van het personeel was er de oorzaak van, schreef Co-Med. Voortaan werd de zorg voortgezet vanuit Breezand.

Maar nu, twee maanden later, is de praktijk nog steeds niet open. Terwijl Co-Med wel had aangegeven dat de praktijk 'op korte termijn' heropend zou worden. Ondertussen zijn er tientallen klachten binnengekomen bij de inspectie, die toch al onderzoek deed naar het bedrijf. Co-Med geeft aan te werken aan een oplossing, waarbij heropening van de praktijk 'een van de mogelijkheden' is. Aan welke andere oplossingen wordt gedacht om het huisartsenprobleem aan te pakken, is niet bekend. Daar laat Co-Med zich niet over uit.

Tekst gaat verder onder het gele blok.

NH heeft met meerdere patiënten van de Co-Med-praktijk in Anna Paulowna gesproken. Telkens komen dezelfde problemen aan het licht: ze staan uren in de wacht, worden nooit teruggebeld, krijgen geen arts te spreken en bellen dan maar de huisartsenpost of het alarmnummer. "Ik heb het gevoel dat ik het allemaal maar zelf uit moet zoeken", zegt Marije (46). Lees voor het hele verhaal hier het artikel.

Heb je tips of wil je ook jouw verhaal delen? Mail dan naar [email protected].

Woordvoerder Jos van Wersch van Co-Med geeft aan dat gesprekken hierover lopen met de zorgverzekeraar, de gemeente Hollands Kroon en Huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland. "Tot die tijd wordt de zorg voor alle patiënten voor zowel Anna Paulowna als Breezand vanuit de locatie Breezand geborgd."

Onder vuur

Co-Med heeft huisartsenpraktijken door het hele land, waaronder in Amsterdam en de Kop van Noord-Holland, hun werkwijze ligt al langer onder vuur. In het najaar van 2020 verkopen twee huisartsen in Anna Paulowna en Breezand hun praktijken aan het Limburgse bedrijf. Het idee daarachter is dat Co-Med de organisatie voor zijn rekening neemt, zodat de huisartsen zich alleen bezig hoeven te houden met hun patiënten.

Maar al snel loopt Co-Med tegen het probleem aan dat er geen huisartsen zijn. In 2021 komen de eerste klachten over het bedrijf binnen bij de inspectie, begin dit jaar zijn die opgelopen tot 45. De klachten hebben telkens dezelfde strekking: er is geen huisarts of er zijn veel wisselende artsen, de praktijk is niet bereikbaar, diagnoses worden via digitale consulten of foto's via de mail gesteld en mensen voelen zich niet gehoord. Samengevat gaat het volgens de inspectie vooral om een slechte bereikbaarheid en (on)beschikbaarheid van zorg.

Begin 2022 besteden NH en de Groene Amsterdammer uitgebreid aandacht aan de problematiek. Maar de problemen worden niet minder. De inspectie komt vorig jaar met een waarschuwing aan Co-Med. In maart gaat de praktijk in Anna Paulowna tijdelijk dicht.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]