Ga naar Content

Huisartsenpraktijk in Anna Paulowna al drie weken dicht: 45 meldingen bij inspectie

De huisartsenpraktijk van Co-Med in Anna Paulowna houdt al drie weken de deuren gesloten: patiënten worden doorverwezen naar Breezand. Er is veel onrust over de tijdelijke sluiting en de inspectie heeft al 45 meldingen binnen, maar volgens Co-Med-directeur Guy Vroemen wordt de kwestie opgeblazen en is er niets aan de hand. "De locatie in Breezand is gewoon open en we hebben zelfs een derde huisarts aangetrokken."

Foto: NH / Carina Gutker

De vele negatieve media-aandacht heeft volgens directeur Guy Vroemen van Co-Med grote gevolgen. "Er wordt van alles geroepen en dat doet wat met ons personeel", vervolgt Vroemen. "In het verleden speelde er veel rond onze praktijken, maar het is gewoon een praktijk die bemand is. Nu krijg je een kettingreactie: door het nieuws gaat iedereen naar de praktijk bellen, waar niet wordt opgenomen vanwege de drukte en dan krijg je weer boze reacties omdat ze niemand aan de telefoon krijgen. Het is een vicieuze cirkel."

In Breezand werken nu drie huisartsen, laat Vroemen weten. Er is een derde huisarts aangetrokken om de extra patiënten van Anna Paulowna te kunnen helpen. Het is volgens hem de bedoeling dat de praktijk in Anna Paulowna 'op korte termijn' weer opengaat. Maar wanneer, kan hij niet zeggen. "De dokters willen wel, maar de assistentes hebben hun vraagtekens. De onrust is niet prettig voor hen. Wel is de druk er voor nu even vanaf."

In Anna Paulowna zit overigens nog een andere huisartsenpraktijk: de Opaal. Die praktijk is in 2019 uit nood geboren en huist in hetzelfde pand als waarin Co-Med zit. Zij merken een enorme toeloop aan patiënten van de Co-Med-praktijk, maar geven aan dat ook zij vol zitten en niemand meer kunnen aannemen.

Slechte bereikbaarheid

De inspectie doet al jaren onderzoek naar Co-Med en heeft dit jaar in de maanden maart en april al 45 meldingen binnengekregen, eerder waren het er vijf. "De meldingen gaan voornamelijk over de slechte bereikbaarheid van de huisartsenpraktijk en de beschikbaarheid van de zorg. Dit geldt zowel telefonisch als voor afspraken in de praktijk", vertelt woordvoerder Mariël van Dam van de inspectie.

De meldingen worden volgens haar meegenomen in het lopende onderzoek naar de landelijke gezondheidsorganisatie. Co-Med kreeg afgelopen zomer nog een 'aanwijzing' van de inspectie. Ze kregen een week de tijd om de bezetting van hun praktijken op orde te brengen, maar Co-Med stapte naar de rechter omdat ze die tijd te kort vond. De rechter was het daar mee eens. Deze zaak loopt nog steeds en het is de verwachting dat hier nog een vervolg op komt.

"We krijgen geen huisarts meer te spreken, de telefoon wordt gewoon niet opgenomen"

Gerald Groustra, fysiotherapeut

De sluiting van de locatie in Anna Paulowna heeft ook gevolgen voor andere zorgverleners, zoals fysiotherapiepraktijk Groustra die in hetzelfde dorp is gevestigd. Praktijkhouder Gerald Groustra geeft aan nu niet meer direct contact te kunnen hebben met de huisarts. "We zijn gewend om ruggespraak te hebben met huisartsen, voor doorverwijzingen, extra onderzoek of het opvragen van onderzoeksgegevens. Maar dat lukt nu niet meer."

Zorgverleners in spagaat

"Dankzij de assistentes van Co-Med krijgen we nu wel weer de onderzoeksgegevens, maar we kregen in ieder geval vorige week nog geen huisarts meer te spreken. Als we bellen, komen we er gewoon niet doorheen. De telefoon wordt niet opgenomen." Ook persoonlijk langsgaan bij de locatie lukt niet. "Mijn medewerker kwam er niet door, soms is zelfs de deur dicht."

De zorgverleners begeven zich in een spagaat, want zelf mogen ze mensen niet doorverwijzen. "Wij zijn niet gemachtigd en zijn dus afhankelijk van huisartsen. Dit is de omgekeerde weg. Als het nu heel urgent is, sturen we een brief naar de praktijk en hopen we dat assistentes het onderzoek in orde maken. Ook proberen we mensen door te verwijzen naar het ziekenhuis."

In 2022 maakte NH onderstaande reportage over de huisartsenproblematiek in de Kop van Noord-Holland, waarin ook zorgorganisatie Co-Med uitgebreid aan bod komt:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]