Ga naar Content
Een bouwvakker in een reflecterend oranje jasje en witte helm met een verrekijker naast een weg, en een close-up van een verkeersbord met een snelheidslimiet van 80 km/u in Noord-Holland, Nederland.
West-Friesland

Uilvriendelijke paaltjes en vleermuisschermen: A.C. de Graafweg diervriendelijk op de schop

12 mei 2024, 15.43 uur · Aangepast 13 mei 2024, 11.34 uur
Door: Sander Huisman · Foto: WEEFF

Kan je zomaar een weg door een weiland aanleggen? In een vogelrijk gebied zoals bij Opmeer moeten er diverse maatregelen genomen worden. Voor, tijdens en na de herinrichting van de A.C. de Graafweg (N241) zijn maatregelen genomen om de dieren te beschermen. Van speciale hectometerpaaltjes tot vleermuisschermen: het zijn er nogal wat. Verslaggever Sander Huisman ging daarover in gesprek met ecoloog Kars Klein Wolterink.

De vleermuisschermen staan er al een paar jaar. De palen met netten zijn op plekken gekomen waar bomen zijn gekapt. Vleermuizen die in huizen of kerken in Opmeer wonen, vliegen via de A.C. de Graafweg naar Benningbroek voor voedsel. Eén van de maatregelen die vooraf door de ecoloog is bedacht om tijdens de renovatie rekening te houden met de dieren in de omgeving. Inmiddels zijn veel van de schermen weer vervangen door bomen.

Ter hoogte van Wadway werd een nieuw stuk van de provinciale weg aangelegd. Om het aantal bochten in de weg terug te brengen, maar ook om het aantal uitritten vanaf huizen langs de weg te verminderen. Maar voordat de weg door het weiland kon worden aangelegd, werd rekening gehouden met de broedende weidevogels op die plek.

Bouwwerkzaamheden aangepast vanwege dieren

"Het kan voorkomen dat bouwwerkzaamheden op een andere wijze gerealiseerd moet worden. En dan wordt door een ecoloog meegedacht over oplossingen", vertelt ecoloog Kars Klein Wolterink van Boskalis. En daar maken ze zich niet altijd even populair mee en moeten ze ook wel eens met de vuist op tafel slaan. "Je moet sterk in je schoenen staan. Maar het is niet alleen dat we ze willen beschermen, het is ook wettelijk vastgelegd", vertelt hij.

Maar weidevogels zijn niet de enige vliegende beesten langs het nieuwe gedeelte. De nieuwe geluidswal moet omwonenden beschermen tegen lawaai van de weg. Maar het zorgt er ook voor dat roofvogels die in hoge bomen achter de weg zitten, hoger over de weg vliegen.

Speciale hectometerpaaltjes om kerkuilen te beschermen

Een opvallende nieuwkomer zijn de hectometerpaaltjes met blauwe rollers. "Normaal gaan kerkuilen op hectometerpaaltjes zitten om te jagen op muizen in de berm. Dan pakken ze wat, vliegen weg en worden dan geraakt door auto's of vrachtwagens", aldus de ecoloog. "Door die rollers kunnen ze niet blijven zitten en gaan ze jagen vanaf ander plekken. En dat voorkomt verkeersslachtoffers."

Minder zichtbaar is dat er naast de tunneltjes met water, ook duikers zijn geplaatst. "Daar kunnen dieren onder de weg door, waardoor ze niet aangereden kunnen worden. Ook zijn sommige bermen extra stijl gemaakt, zodat ze niet makkelijk naar boven kunnen lopen en alsnog de weg oversteken."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]