Ga naar Content

AZ verslaat FC Twente en blijft dromen van Champions League

AZ heeft FC Twente een pijnlijke tik uitgedeeld. De Alkmaarders hebben de Tukkers met 2-1 verslagen door goals van Ruben van Bommel en Vangelis Pavlids. Beide goals vielen na de rust, nadat Sem Steijn in de openingsminuten de score opende. Door de zege is het sowieso verzekerd van Europa League, maar plek drie blijft binnen handbereik (twee punten). 

Vangelis Pavlidis juicht met Dani de Wit. - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

De opdracht van AZ was duidelijk om Twente nerveus te maken in de strijd om plek drie. Er moest gewonnen worden, waardoor trainer Maarten Martens voor dezelfde namen koos als tegen NEC. Dat betekende dat Mees de Wit opnieuw de voorkeur kreeg boven David Møller Wolfe. De keuze van Martens had niet het gewenste effect. Integendeel, de Tukkers namen brutaal de leiding in de openingsfase.

Daan Rots zorgde met een splijtende pass voor chaos in de verdediging van AZ. Ricky van Wolfswinkel vond met zijn pass Naci Ünüvar en hij schoot op Mathew Ryan. Sem Steijn tikte de rebound in het doel: 0-1. Aan de andere kant kon AZ alleen gevaarlijk worden via een afstandsschoten van Ruben van Bommel en Yukinari Sugawara. Tussendoor had het geluk dat Ünüvar vol op Ryan schoot uit kansrijke positie.

Tekst gaat verder onder de foto.

Sven Mijnans feliciteert Ruben van Bommel met de gelijkmaker - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

Direct na de rust kon AZ wél juichen. De eerste poging van Ibrahim Sadiq werd nog gekeerd door doelman Lars Unnerstall. Van Bommel stond op de juiste plek bij de rebound en schoot raak: 1-1. Het was pas zijn vijfde treffer in de eredivisie voor AZ, maar wel een zeer belangrijke. Wie anders dan Vangelis Pavlidis, zijn 28e van dit seizoen, zorgde voor de Alkmaarse voorsprong (2-1). 

De Griek profiteerde optimaal van een slippertje van Alec van Hoorenbeeck en schoof de bal achter Unnerstall. Het bleef door de nipte voorsprong van AZ tot het laatste moment ongemeen spannend. Er kwamen vijf minuten bij en in die blessuretijd kwamen er geen doelpunten meer bij voor beide ploegen. Door de zege AZ sowieso verzekerd van Europa League, maar plek drie blijft binnen handbereik (twee punten). 

De zege van AZ zorgt ervoor dat het verschil met FC Twente nog maar twee punten is. De Alkmaarders gaan op bezoek bij de Eagles volgende week. Alle duels worden dan om 14.30 uur gespeeld. 

Opstelling AZ: Ryan, Sugawara, Bazoer (Dantas/75), Penetra, M. De Wit (Møller Wolfe/75); Belic (Dekker/75), Mijnans, D. De Wit; Sadiq (Poku/75), Pavlidis, Van Bommel (Van Brederode/79)

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52