Ga naar Content

Zakelijk AZ verslaat NEC en houdt zicht op plek drie

In de strijd om plek drie heeft AZ goede zaken gedaan. De Alkmaarders behouden hoge druk op FC Twente door de zege op NEC (0-3). Dani de Wit, Vangelis Pavlidis en Ernest Poku maakten de goals in aanloop naar de confrontatie met de Tukkers. 

Vangelis Pavlidis (links) juicht, Tjaronn Chery baalt. - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

Het was voor AZ-trainer Maarten Martens redelijk puzzelen in de opstelling tegen NEC. Er ontbrak een half elftal met onder andere sterkhouders Jordy Clasie (blessure) en Wouter Goes (geschorst). Hun vervangers waren Kristijan Belic en Alexandre Penetra. Binnen een minuut kwamen de Alkmaarders goed weg, nadat een pegel van Tjaronn Chery er niet inging. 

Daarna had AZ geluk bij een indirecte vrije trap. Riechedly Bazoer speelde de bal terug op Mathew Ryan en hij pakte de bal in zijn handen. NEC kon echter niet profiteren van dit cadeautje. Binnen een kwartier kwam AZ dan toch op voorsprong. Via een gelukje kreeg Dani de Wit de bal mee en hij verschalkte vervolgens Jasper Cillessen: 0-1. Dat was één van de weinige hoogtepunten voor de rust. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Dani de Wit juicht na zijn treffer - Foto: Pro Shots / Thomas Bakker

Vroeg in de tweede helft leek AZ het duel al te beslissen. Vangelis Pavlidis schoot onberispelijk raak, al dacht NEC dat hij daarvoor buitenspel stond. De VAR keek het doelpunt na en beoordeelde dat dat niet het geval was. Voor de Griek betekende dat treffer 27 in de eredivisie. Hij staat daarmee weer gelijk in het topscorersklassement met PSV'er Luuk de Jong. 

Het duurde tot de slotfase voor NEC zich aanvallend liet zien. Een stiftje van Mees Hoedemakers werd net over het doel getikt door Ryan. De Australiër moest in de slotfase nogmaals redden op een vrije trap van Chery. Verder dan dat konden de Nijmegenaren niet meer komen, ondanks de zes (!) minuten durende blessuretijd. Via invaller Ernest Poku werd het zelfs nog 0-3. 

Door de driepunter houdt AZ de druk op FC Twente en plek drie hoog. Het verschil is vijf punten in aanloop naar de confrontatie van volgende week op Bevrijdingsdag (5 mei). De aftrap is 16.45 uur in Alkmaar en dat duel kun je uiteraard live volgen in NH Sport op de radio. 

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Penetra, Bazoer, M. De Wit (Møller Wolfe/90); Mijnans, D. De Wit, Belic (Dantas/75); Sadiq (Poku/90), Pavlidis, Van Bommel (Van Brederode/81)

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52