Ga naar Content

Waar kan Nico uit Egmond z’n 40 leerlingen straks nog leren timmeren, lassen en breien?

Nico Groot (66) uit Egmond aan den Hoef heeft een missie: van zo veel mogelijk kinderen handige jongens en meiden maken. Wekelijks geven hij en een handvol vrijwilligers van stichting Techniek voor kinderen (TVK) les aan 40 leerlingen in de voormalige basisschool de Boswaid. Maar daar komt mogelijk nieuwbouw, dus moeten ze begin volgend jaar weg zijn. "We hebben nog geen nieuwe locatie, waar moeten we heen met al die spullen?"

Foto: Nico Groot

In de twee gebruikte lokalen van de voormalige basisschool de Boswaid in Egmond aan den Hoef is het een inspirerende bende. Het staat vol creaties van leerlingen uit groep 5 tot en met groep 8, die wekelijks les krijgen in technische en creatieve vakken. 

De lessen zijn uiteenlopend: er wordt gebreid en genaaid, getimmerd, gezaagd, gelast, geschilderd, geprogrammeerd en gewerkt met elektronica. "Wij bieden activiteiten aan waar kinderen onder schooltijd niet of nauwelijks aan toe komen. Terwijl creatieve en technische vakken juist belangrijk zijn voor hun ontwikkeling en zelfredzaamheid."

Technische talentjes

Kinderen komen bijvoorbeeld thuis met zelfgemaakte kussentjes en truien, maar leren ook hoe je helemaal zelf een vogelhuisje, bellenblaasmachine of flipperkast in elkaar zet. "Ik wil niet opscheppen, maar we hebben hier veel technische talentjes rondlopen", zegt Nico trots.  "Ouders kijken vaak hun ogen uit: 'Heeft mijn kind dat gemaakt?'"

Foto: Foto: Stichting TVK

Wie denkt dat meiden liever breien en jongens alleen zagen heeft het goed mis, vertelt Nico. "Laatst liep hier een moeder het lokaal binnen en zag toen tot haar verbazing dat haar zoon bij de naailes zat en dat haar dochter stond te timmeren."

'Meiden luisteren beter'

Dat alle groepen gemengd zijn, levert daarbij een groot voordeel op. "Jongens doen veel meer hun best als er ook meisjes in de buurt zijn", lacht hij. "Meiden luisteren ook beter. Je hoeft het meestal maar één keer uit te leggen en dan doen ze het goed. Jongens hebben vaak wat meer begeleiding nodig. Dus dan vraag ik: Patricia, leg je Joep ook even uit hoe het moet?"

Nadat de St. Jozefschool en de Boswaid fuseerden tot Integraal Kindcentrum De Kiem, kwam het oude schoolgebouw aan de Guyotte van IJsselsteinlaan leeg te staan. Op een van de twee locaties komt uiteindelijk een nieuw schoolgebouw, maar welke wordt nog onderzocht. Van de gemeente Bergen mocht stichting TVK op de locatie van de Boswaid tijdelijk twee lokalen huren. 

Huurcontract beëindigd

Maar op 1 januari wordt het huurcontract beëindigd; de stichting moet de oude school alvast verlaten. Dat staat de start van een nieuw cursusjaar in de weg. "Ik weet niet of we in september kunnen starten als we de lokalen in december leeg moeten zijn. Er is nog geen zicht op een nieuwe locatie, dus we hebben dan ook geen plek meer om onze spullen op te slaan."

Foto: Foto: Stichting TVK

Zolang er nog geen nieuwe plek is gevonden, hoopt de stichting dat de verhuizing nog even mag worden uitgesteld. Om in de tussentijd aandacht te vragen voor de dreigende sluiting, houdt de stichting op zaterdag 11 mei van 10.00 tot 16.00 uur een open dag in de Boswaidschool.

Kijkdag

"We willen meer bekendheid voor onze stichting, laten zien wat we allemaal maken. Ouders en kinderen zijn natuurlijk welkom, maar we hopen ook dat raadsleden een kijkje komen nemen. Dan kunnen ze met eigen ogen zien hoe belangrijk deze plek is", stelt Nico.

Zo niet, dan hoopt hij dat iemand anders zijn noodkreet oppikt. "Wie weet komt er een ondernemer langs die in zijn lege loods nog wel plek heeft voor al onze spullen én veertig kinderen."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook