Start van hoofdcontent

Heerhugowaard

nl

Kort maar krachtig: in 10 minuten leren scholieren hoe leuk de techniekwereld kan zijn

3 december 2023, 07.30 uur · Door Mayra van der Drift

In sneltreinvaart maakten VMBO-leerlingen deze week kennis met de techniekwereld. In 10 workshops van slechts 10 minuten kregen ze een voorproefje van technische beroepen. Het doel: ze enthousiast maken over werken met hun handen. Hard nodig, want de regio staat te springen om meer talent. Kan zo'n bliksemronde de doorslag geven?

Foto: Mayra van der Drift

Het is nog vroeg als de tweedejaars leerlingen van het Johannes Bosco College uit Heerhugowaard aankomen in de werkplaatsen. Aan het gelach te horen zit de sfeer er goed in. Ze gaan onder andere aan de slag met klassiekers zoals metselen en dakpannen leggen. 

De werkplaatsen van de Bouw- en Techniekcampus in Heerhugowaard zijn het toneel voor zo'n 3000 VMBO-leerlingen uit de Kop van Noord-Holland. Tijdens het 'Tech Your Talent' evenement ontdekken scholieren vliegensvlug wat er mogelijk is binnen de technieksector. 

"Het belangrijkste is dat de leerlingen weggaan met een lach op hun gezicht"

Wilfred Blom, ESPEQ bouwopleidingen

"Het is een eerste kennismaking, dus je moet het zien als een voorproefje van de mogelijkheden. Daarnaast is het anders veel te veel gevraagd van de aandacht van de kinderen. In totaal krijgen ze 100 minuten om een beeld te vormen." aldus Wilfred Blom van ESPEQ, die het evenement organiseert.

"Het belangrijkste is dat de leerlingen weggaan met een lach op hun gezicht en een positieve eerste ervaring met techniek."

"Lekker cement kneden" 

"Ik vond het metselen echt geweldig. Zo met je handen in dat cement kneden, dat is echt lekker", aldus scholiere Eva. 

Om het speels te houden, mag een beetje competitiegevoel natuurlijk niet ontbreken. Van een autoband verwisselen tot een stroomkast installeren, in duo's proberen de leerlingen steeds de snelste tijd neer te zetten.

"Kom op jongens, de dames liggen ver voor! Die gaan straks winnen hoor", zegt een van de begeleiders tijdens de battle bij de stroomkast. Tevergeefs, want de dames vieren hun winst al terwijl het lampje op groen springt en de sirene afgaat. 

Het enthousiasme tijdens de workshops is een goed teken, want er is een enorm tekort aan vakmensen. Zo meldt het UWV dat er vorige maand alleen al in Noord-Holland Noord 2.556 openstaande vacatures waren voor technische beroepen. 

Bedrijven staan te springen

Die grote vraag naar technici is volgens stagebegeleidster Aleta de Groot ook te zien op de opleiding. "Ik krijg dagelijks belletjes van bedrijven die staan te springen om studenten een leerwerktraject te bieden. Maar ik heb simpelweg niet genoeg studenten om af te leveren."  

Volgens De Groot spelen ouders ook een rol in het tekort. "Zodra ze mbo-niveau 2 horen, beginnen ze tegen te stribbelen omdat ze dat 'te laag' vinden. Terwijl leerlingen er vaak wel voor openstaan."

"De bouw is meer dan alleen timmerman worden"

Bente, student aan het Horizon College en begeleider bij de workshops

Daarom is het zo belangrijk dat scholieren al vroeg kennis maken met alle mogelijkheden. Een voorbeeld daarvan is Bente, ze is tweedejaars student en begeleidt bij de workshops. Ook zij had vroeger geen hoge pet op van de bouwsector, maar veranderde toch van gedachte. "De bouw is zoveel meer dan alleen timmerman worden. Je kan zoveel doen als je weet wat er is."

Frisse kijk op techniek

Als de 100 minuten voorbij zijn is het tijd om weer de schoolbanken in te gaan. Maar hebben de razendsnelle workshops hun doel bereikt en een positieve eerste indruk achtergelaten? 

"Het was veel leuker dan ik had verwacht", vertelt Rick die nu toch een techniekprofiel overweegt. "Ik denk niet dat ik een techniekprofiel zou kiezen, maar het metselen was écht heel leuk om te doen", aldus Eva. 

Volgens Blom is het lastig te peilen of de workshops er daadwerkelijk voor zorgen dat de leerlingen later met techniek aan de slag gaan. "Voor onze studenten heeft het vaak wel een rol gespeeld in hun keuze. Maar echt zeker kan ik het niet zeggen." 

Voor nu neemt hij genoegen met het feit dat de kinderen vrolijk de deur uitgaan met een positieve ervaring. "Hopelijk denken ze daar later aan terug als ze een keuze gaan maken." 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]