Ga naar Content
Haarlem

Basisschoolleerlingen enthousiast op techniekdag. "Maar ik word liever rechter"

3 februari 2023, 17.59 uur
Door: Maurice Blaauw · Foto: Maurice blaauw

Te kort aan personeel in techniek, ict, gezondheidszorg en wetenschap. De kranten staan er bol van. Om basisschoolleerlingen uit de regio enthousiast te maken over techniek opende het MAAK terrein in de Haarlemse Waarderpolder donderdag de deuren. Ruim 1500 kinderen uit groep acht, bogen zich over technische vraagstukken.  "De techniek heeft wel een oubollig karakter", aldus de wethouder van Heemstede, Sam Meerhoff.

Tegenwoordig is techniek meer dan met vlammenwerpers lassen en onder het smeer thuis komen. Het is ook programmeren en zo merken een aantal leerlingen is het niet voor iedereen weggelegd. "Ik zou dit later wel willen doen", vertelt leerling Rens die fanatiek achter zijn computer zit te tikken. Tegenover hem zitten twee andere leerlingen, maar of zij de programmeer-opdracht op tijd afkrijgen zie je in de onderstaande reportage.    

Techniek cursus voor kinderen - NH Nieuws

Gemeente Haarlem en Heemstede hebben de handen in een geslagen om dit project te ondersteunen. "In het vervolg onderwijs zitten wij in hetzelfde leergebied", aldus Meerhoff. Wethouder Bas van Leeuwen is ook aanwezig op de dag en ziet dat kinderen bij sommige opdrachten genieten. "Bij het spel met de zonnepanelen die je licht moet geven zag ik een aantal zeer fanatieke leerlingen."

Het evenement begon al op woensdag en duurt tot vandaag. Gisteravond was er een ouderavond, zodat zij ook kunnen zien wat techniek tegenwoordig inhoud. "Er was een grote opkomst, blijkbaar vinden ouders het belangrijk, wat wij dan weer erg leuk vinden", aldus Lieke Mijnen van de 3D Makers zone op het MAAK terrein.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]