Het oorlogsmonument in Castricum moet een fikse opknapbeurt krijgen. Dat vindt het 4 en 5 mei comité. Het betonnen beeld, een hand die een duif loslaat, wordt nu geblokkeerd door een plaquette met namen van gefusilleerden. Beiden zouden een prominentere plek verdienen, waarbij ook de twintig slachtoffers een gezicht moeten krijgen.
Het monument uit 1957, aan het Pad van de Mensenrechten in Castricum, is een beetje verrommeld, laat John Heideman zien. Hij is voorzitter van het lokale 4 en 5 mei comité en specialist als het gaat om oorlogsgeschiedenis in de regio.
"Het beton is wat in verval geraakt, maar ook het groen eromheen. Het ene struikje lijkt net aangeplant, de ander is veel groter", wijst hij op de asymmetrie van de herdenkingsplek. "Verder valt het monument in het niet, omdat het is weggedrukt in een heg. En de sokkel met de plaquette staat er pal voor. Beiden komen niet tot hun recht. Daar moet wat aan gebeuren."
Daarnaast wil het comité dat de mensen die hier herdacht worden een gezicht krijgen. "Alleen hun namen, leeftijden en woonplaatsen worden genoemd op de plaquette. Door hun foto's hier te tonen en iets van hun achtergrond te vertellen, maak je het veel tastbaarder."
"Door deze verzetsmensen een gezicht te geven, geef je ze de aandacht en erkenning die ze verdienen"
Het gros van de verzetsmannen die begin 1945 in de buurt van het monument zijn gefusilleerd (zie kader onderaan), komt uit Noord-Holland. "Het merendeel ligt begraven op de erebegraafplaats in Bloemendaal. Alle graven daar zijn gedocumenteerd. Van alle twintig weten we hun achtergrond en zijn er foto's. Dat willen we hier laten zien."
Geëtste fotoplaatjes
Hoe dat er uit gaat zien, is nog niet duidelijk. "We gaan daar een plan voor maken samen met Stichting Historisch Limmen. Het monument staat door een grondruil in Castricum, maar dit was vroeger Limmen, vandaar. We denken nu aan geëtste fotoplaatjes met misschien een QR-code er bij."
"Ik vind het heel belangrijk dat we deze verzetsmensen hier in het zonnetje zetten. Door ze een gezicht te geven, geef je ze de aandacht en erkenning die ze verdienen." De wens is daarom ook dat dodenherdenking volgend jaar al bij het geüpdatete monument in Castricum is.
De gemeente ondersteunt de plannen met 7500 euro. "De rest hopen we bij elkaar te sprokkelen via ondernemers in Limmen. Dat is eerder ook gelukt voor de plaquette voor twee omgekomen vliegeniers daar. Welk bedrag we nodig hebben weten we zodra onze plannen concreet zijn."
Fusillades 1945
Twintig verzetsmannen, die begin 1945 als represaille door de Duitste bezetter in Limmen werden gefusilleerd, worden bij het monument geëerd. Zij werden vlak bij de huidige gedenkplek gedood.
De eerste executie vond plaats op 7 januari dat jaar, omdat een dag eerder een Duitse marineman was gedood. De Duitser werkte in het hospitaal in Heiloo (nu Willibrordus) en zou een gevaar vormen voor het verzet. Tien mannen uit de gevangenis Weteringschans in Amsterdam werden als vergelding langs de Provinciale weg (N203) doodgeschoten.
Op 6 april vond de tweede fusillade plaats. Een dag eerder was een Duitse soldaat gedood die bij een boerderij zonder succes een paard en wagen had gevorderd. In die boerderij zat het verzet en die vertrouwden het niet. Bij de naastgelegen boerderij (nu een boerencamping) werd de soldaat door verzetstrijders omgebracht. Als represaille werden ook toen tien mannen uit de Weteringschans gedood.
💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?
- Blijf op de hoogte via NHNieuws.nl/Alkmaar
- Word lid van ons Whatsappkanaal en ontvang het laatste nieuws op je telefoon
- Reageer, discussieer en deel jouw nieuws in de Facebookgroep 'Nieuws uit Alkmaar en omgeving'
- Mail je tips naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]